Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tysk affärskedja vill till Karlshamn

KARLSHAMN Nu är det tre intressenter som vill in på Bryggeritomten. Förutom Konsum och ICA har den tyska lågpriskedjan Lidl hört av sig till kommunen.
En avgörande faktor kan vara vad den som vill in kan erbjuda cityhandeln.
Karlshamn • Publicerad 13 januari 2001

Lidl startades i Sydtyskland på 70-talet, och har under 90-talet expanderat över hela Västeuropa utom Norden. Nu är man också på väg in på den svenska och finska marknaden.

Enligt uppgifter siktar Lidl på att nå 60 butiker i Sverige inom ett år. Det är en lågpriskedja, som enligt sitt brev till kommunen vill hålla en ”europeisk” prisnivå.

Annons

Totalt har Lidl 4 000 butiker och 45 000 anställda i elva olika länder.

> Grannlaga fråga

Frågan om Bryggeritomten kommer att behandlas både av byggnadsnämnden och kommunstyrelsen inom de allra närmaste månaderna, säger Rolf Borgström på Samhällsbyggnadskontoret.

– Det är en grannlaga fråga, där man får väga intressena mot varandra utifrån vad som sägs i Centrumutredningen. Det har ju gått snett i en del andra städer; här vill vi behålla en så livlig handel i centrum som möjligt.

> H& hit?

ICA kommer att lämna Flaggenhuset vid Stortorget om företaget får etablera sig på Bryggeritomten. En viktig del i ICAs argumentering för att få det nya affärsläget är att man i gengäld kommer att locka en intressant ersättningsbutik till Flaggen.

– Det blir någon form av specialvaruhandel. Det är några olika intressenter som vi jobbar med; både klädkedjor och andra, säger Jan-Inge Johansson som arbetar med etableringar inom ICA.

## Det ryktas om Hennes &Mauritz?

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera. Men det handlar om någon av de stora.

> I minsta laget

Annons

Kent Gustafsson som arbetar med etableringsfrågor på Hennes &Mauriz säger:

– Vi har säkert fått ett anbud från ICA.

## Är Karlshamn en för liten stad för H &M?

– Det är ett gränsfall, ärligt talat. Men det beror på andra faktorer också, läget i stan, hyran och så vidare. Har vi fått ett erbjudande så reflekterar vi på det.

## Men du kan inte säga om ni har det?

– Det är lite early days, sånt säger vi inget om förrän vi skrivit på kontraktet, säger Kent Gustafsson på Hennes &Mauritz.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons