Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Tyst princip” att frånvarande får lägre löneök

KARLSHAMN En tyst princip mellan arbetsgivare och fack. Så förklarar kommunens personalchef, Thomas Andersson, att sjukskrivna, tjänstlediga och andra som inte är närvarande på sina arbetsplatser får lägre lönehöjningar i avtalsrörelser.
Undantaget är föräldralediga, som får samma löneutveckling trots att de inte är i tjänst.
– Som jag har upplevt det ligger det i både vårt och fackets intresse att det förhåller sig på det sättet, säger Thomas Andersson.
Karlshamn • Publicerad 1 mars 2001

Igår skrev Sydöstran om en 62-årig kommunanställd som förra året fick flera hundralappar lägre löneförhöjning än kollegor i samma arbetsgrupp. Detta eftersom han låg sjukskriven efter en höftledsoperation.

Men det är inget som förvånar personalchefen. Thomas Andersson menar att fack och arbetsgivare är helt överens om principen att alla som inte är i tjänst ska stå utanför när lönerna fördelas bland kommunens anställda.

Annons

– Det står inte exakt så i avtalet, men är en tyst princip mellan parterna, säger Thomas Andersson och fortsätter:

– Enda undantaget är just föräldralediga, som får vara med den ordinarie löneutvecklingen i alla fall. Här är det vår jämställdshetpolicy som griper in och undantar den gruppen.

> Fackligt krav

Hans erfarenhet är att facket ligger lågt i frågan om hur lönepotterna ska fördelas. I minst ett fall har Kommunal till och med krävt att en av deras medlemmar som är var tjänstledig skulle ha en mindre del av lönepotten för att de i tjänst skulle få mer.

– Det var ett fall för några år sedan där facket drev den linjen. När den tjänstledige återkom till sin arbetsplats fick personen i fråga sin lön höjd, säger Thomas Andersson.

Den som halkat efter på grund av sjukskrivning eller andra orsaker kan däremot aldrig räkna med att komma ifatt sina kamrater.

– Det stämmer. Men visar sig den anställde duktig och framåt är det å andra sidan inte omöjligt att arbetsgivaren ser till att han eller hon snabbt når ikapp sina kollegor lönemässigt.

> Borde ha kontaktats

Thomas Andersson tycker att fallet med 62-åringen trots allt inte behandlats helt enligt hans riktlinjer. Mannen borde ha blivit kontaktad både före och efter löneförhandlingarna förra året.

– Ja, det anser jag att man ska göra och den instruktionen har cheferna hos oss fått. Hade man gjort så i det här fallet och förklarat vad som ligger till grund för de olika lönerna, kanske den anställde inte hade känt sig orättvist behandlad. Så det var olyckligt, säger han.

Annons

Thomas Andersson tror inte att kommunens anställda känner till vad avtalet om indviduell lönesättning innebär i detalj. Det kan vara orsaken till att enskilda kommunanställda blir förvånade när de upptäcker att de halkar efter på grund av exempelvis sjukskrivning.

– Både vi och facket har väl varit dåliga på att informera om detta.

Sydöstran sökte igår förgäves företrädare för Kommunals avdelning 5 i Karlshamn för en kommentar.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons