Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vägga behöver 2,7 miljoner extra

KARLSHAMN Ett dyrt läraravtal, mer kännbara interkommunala ersättningar och för få inkomster från uppdragsutbildningarna på Komvux gör att Väggaskolan behöver 2,7 miljoner i tillskott i årets budget.
– Bara läraravtalet kostar cirka en halv miljon mer än budgeterat, säger Mikael Axberg.
Karlshamn • Publicerad 31 mars 2001

Väggaskolan har genom åren dragits med minusiffror som legat rejält lägre än vad som fattas i årets budget. De cirka tre miljoner kronorna som nu fattas har sina förklaringar.

Paul Hedlund, som ansvarar för utbildningarna inom Komvux, påpekar att underkottet som rör uppdragsutbildningarna egentligen inte är ett underskott. Det rör sig om specialkurser som är beställda av olika företag inom näringslivet.

Annons

– Nä, det här handlar om skräddarsydda utbildningar som olika företag betalar månadsvis för. Nu sträcker sig en del av de nya kurserna över hela nästa år också och det är föst då vi får slutgiltigt betalt för dem, säger Paul Hedlund.

– Men fram tills dess behöver vi ett tillskott för att driva utbildningarna. När företagen betalat klart får vi igen pengarna som nu fattas, möjligen också ett överskott.

> Pengar till semester

En annan post som tynger gymnasieskolans budget är att skolan nu ska garantera att det finns pengar för alla innestående semesterdagar åt lärarna. Men även den posten ser allvarligare ut än vad den är.

Redan till sommaren kan lärarna tvingas ta ut sina innestående semesterdagar, vilket i så fall trollar bort minussiffran i budgeten.

– Ja, det här har drabbat alla kommunens förvaltningar. Nu har alla var för sig fått ta över ansvaret för innestånde semesterdagar och måste därför avsätta pengar till den posten.

Det var under gymnasienämndens sammanträde i måndags som beslutet att begära ett tilläggsanslag på 2,7 miljoner kronor fattades. Ärendet ska nu vidare till kommunstyrelsen och sedan till kommunfullmäktige för ett slutgiltigt beslut.

Milan Djelevic
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons