Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vårdcentral tvingas till sommarstängt

KARLSHAMN Bristen på vikarier kan komma att tvinga Brunnsgårdens vårdcentral att stänga i sommar.
Karlshamn • Publicerad 19 mars 2001

– Vi har ännu inte tagit något beslut men man kan räkna med att blir en stängning under minst åtta sommarveckor, säger primärvårdschef Ulf Ryber, om den besvärliga situationen.

Distriktssköterskorna ska delvis arbeta som vanligt, men om patienter ska till en doktor får de under den här tiden vända sig till Samaritens vårdcentral.

Annons

> Heltider saknas

Bakgrunden till den besvärliga situationen är att det fattas två heltidstjänster av sammanlagt fem och en halv på Brunnsgårdens vårdcentral.

– Vi har inte lyckats få tag i någon läkare som kan ersätta den som nu slutar den siste april och dessutom har vi en läkare som är långtidssjukskriven, säger Ulf Ryber.

Han berättar att man just nu är mitt uppe i diskusioner med Samaritens vårdcentral för att tillsammans försöka finna en lösning, säger Ulf Ryber.

> ”Alla ska ha vård”

Samtidigt vill han understryka att ingen ska behöva vara orolig utan att alla patienter skall få den vård som de behöver.

Det är inte första gången som vårdcentralerna i Karlshamn försöker lösa problemet med brist på vikarier med att göra en tillfällig sammanslagning.

Ett liknande samarbete genomfördes även under en sommar i början av 90-talet.

Läkarna kommer att fortsätta att arbeta med de patienter som man brukar ha. Däremot kommer de nya patienter som tillkomer att, enligt Ulf Ryber, få ställas inför ett visst provisorium under den här stängningstiden.

I början av nästa vecka ska de båda primärvårdscheferna på vårdcentralerna Lotta Mårtensson och Ulf Ryber lägga fram ett förslag till en detaljerad lösning av hur man skall lösa öppentiderna till förvaltningschefen Thomas Gustafsson. Därefter kommer beslut tas i början av april.

Annons

> Lyckligt lottade

Ulf Ryber tycker annars att Blekinge är lyckligt lottat i jämförelse med exempelvis Bromölla där man sedan en lång tid inte har någon fast läkare utan måste förlita sig på så kallade dyra ”staffettdoktorer” som reser runt för bemaningsbolag.

– Så långt har det ännu inte gått här i Karlshamn, säger Ulf Ryber med viss tillförsikt.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons