Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Värvad student ger pengar

SVÄNGSTA · Värva en student - få 2000 kronor i julklappspengar.
Den kampanjen går EC-gruppen i Svängsta ut med för att fylla tomma platser på sina högskoleutbildningar.
Karlshamn • Publicerad 8 juni 2001

– Det är rätt vanligt att företag gör så för att rekrytera folk, men mig veterligt är vi den första högskola som gör på det sättet, säger Stefan Fröberg som är marknadsansvarig på EC-gruppen.

> Tomma platser

Annons

Precis som andra högskolor har Svängsta fått känna av nedgången i antalet ansökningar. Man har förlängt ansökningstiden och tar in studenter fram till terminsstarten eller tills kurserna är fyllda.

– Utifrån de erfarenheter vi har av hur många som verkligen kommer av dem som kommer in, ser det ut som om vi skulle stå med en del tomma platser till hösten. Och det vill vi undvika.

EC-gruppen i Svängsta ger ett par högskoleutbildningar åt Växjö universitet: Datateknisk utbildning för kvinnor och Datateknik för invandrade akademiker. Man ger också två kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar): Transportinformatik och Miljöinformatik.

> Pengar till jul

Den som tipsar en kompis att söka sig till EC-gruppens utbildningar i Svängsta får alltså - under förutsättning att kompisen blir antagen och går kvar på kursen 1 december - 2000 kronor lagom till jul.

Stefan Fröberg kan inte ange någon siffra på hur mycket man tjänar på varje student; betalningen från staten bygger på hur många poäng eleverna tar. Men tomma platser ger inga inkomster alls.

– Vi räknar naturligtvis med att tjäna på det här, annars hade vi inte gjort det.

> Värvar i Norge

EC-gruppen driver också andra värvningsaktiviteter under sommaren.

Fredag 15 juni har man informationsmöte i Svängsta om Datateknisk utbildning för kvinnor och dagen efter om Transportinformatik och Miljöinformatik.

Annons

Och redan onsdagen 13 har man ett värvningsmöte i Sarpsborg i Norge lett av Mona Stensrud som är norska och hållit i Turismutbildningen på Väggaskolan.

– Det är rätt vanligt att norska studenter läser i Sverige, Växjö universitet som vi samarbetar med har haft norrmän i alla tider. Och vi har ju redan en liten norsk koloni i Svängsta, säger Stefan Fröberg på EC-gruppen.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons