Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vill släcka bränder på andra sidan gränsen

KARLSHAMN – Brinner det i Valje samhälle hinner vi dit fortare från Sölvesborg än Bromöllakåren gör. Men de vill ändå inte larma oss, säger räddningschef Mats Berglund vid Räddningskåren Västra Blekinge.
Karlshamn • Publicerad 30 mars 2001
Räddningschefen Mats Berglund vill kunna rycka ut över kommungränsen.
Räddningschefen Mats Berglund vill kunna rycka ut över kommungränsen.Foto: Jan Hinderson

I flera års tid har kåren, som är gemensam för Karlshamns och Sölvesborgs kommuner dels försökt få Olofström med i kåren, dels få till stånd ett avtal om gränslöst samarbete med grannkårerna Bromölla, Olofström och Tingsryd.

Tanken bakom det gränslösa samarbetet är att man larmar den kår som är närmast när det behövs en insats.

Annons

– Vår kår i Sölvesborg har stationen väldigt nära kommungränsen. Därför når vi delar av Bromölla kommun snabbare än Bromöllakåren, framför allt gäller det Valje samhälle. På samma sätt har vi närmare till delar av Olofström från Svängsta. Men de kallar ändå inte ut oss.

## Vill de hellre att det ska brinna några minuter extra?

– Ser man det ur medborgarperspektiv, så vill nog den som drabbas att man ska larma den snabbaste kåren. I en sådan situation är det mindre viktigt vad som står på bilarna, säger Mats Berglund på Räddningstjänsten Västra Blekinge.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons