Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vill slopa straffavgift för slarviga näringsidkare

KARLSHAMN Miljönämnden vill slopa straffavgift för näringsidkare som missar att lämna in anmälan om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Bakgrunden är ett flertal ärenden som överklagats ända upp till Miljödomstolen för att sedan avskrivas, något som enligt nämndens ordförande tar orimligt med resurser i anspråk och inte leder till någon miljövinst.
Karlshamn • Publicerad 31 januari 2001

I ett brev ställt till Miljödepartementet vädjar miljönämnden om att lagstiftningen ses över och att den så kallade miljösanktionsavgiften slopas för de som missat att inkomma med anmälan.

Karin Larsson, ordförande i miljönämnden, hänvisar till flera fall där egenföretagare missat att inkomma med anmälan innan de drar igång med verksamheten. Enligt henne rör det sig många gånger om bagatellartade ärenden som nämnden enligt lagen dock är tvungen att anmäla.

Annons

> Ifrågasätter

Ett exempel på den byråkratiska process reglerna kan orsaka är ett ärende som nyligen överklagats till Miljödomstolen. Det rör en kvinna som missade att göra en anmälan i samband med att hon skulle starta massageverksamhet i en lokal.

Hon blev då ålagd att betala en avgift på 5 000 kronor, vilken hon överklagade först till länsstyrelsen och senast till Miljödomstolen.

Karin Larsson ifrågasätter vari miljövinsten ligger i dessa ärenden och menar att pengarna skulle kunna användas till annat.

– De skulle istället kunna användas till att förbättra eventuella brister i lokalen och på så sätt göra mer nytta för människors hälsa, menar hon.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons