GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

21 000 liter öl i lasten - döms till fängelse

I förra hösten gjorde tullen i Karlskrona ett fynd på bland annat 21 000 liter öl i en lastbil. Den misstänkte mannen har nu dömts till fängelse för grov smuggling i Blekinge tingsrätt.
Karlskrona • Publicerad 24 juli 2018
Förutom de stora mängderna öl fann tullen även starksprit och cigarretter i lastutrymmet.
Förutom de stora mängderna öl fann tullen även starksprit och cigarretter i lastutrymmet.Foto: Tullverket

I oktober fastnade en 45-årig lastbilschaufför i Karlskronatullen. I lasten hittade tullmännen 825 liter vodka, 21 400 liter öl och 10 000 cigarretter. Men, under tiden som man gick igenom lastutrymmet lyckades mannen smita från platsen och lifta till Trelleborg. Där höll han sig gömd tills polisen senare kunde identifiera honom.

I förhör påstår mannen att han ska ha insett vad som fanns i lasten först ombord på fartyget. När han förstod att innehållet skulle leda till fängelsestraff ska han ha blivit rädd, och därför flytt från platsen.

Blekinge tingsrätt har däremot bedömt mannens historia - om hur han fått uppdraget och att han inte kände till vad som fanns i lastutrymmet - som osannolik. Att mannen dessutom lämnade platsen utan att rapportera sitt fynd, som han ju gjorde ombord på båten enligt honom själv, förstärker tingsrättens slutsats.

Tingsrätten dömer på dessa grunder nu 45-åringen till ett år och två månaders fängelse för grov smuggling. Eftersom att han inte har någon anknytning till Sverige anses det finnas risk för att han skulle återvända till hemlandet om han försätts på fri fot. Därför förblir mannen i häktet tills fängelsestraffet träder i kraft.

bild 1/2
Beslagtagna cigarretter.
Flera välinplastade pallar med öl togs i beslag.
Beslagtagna cigarretter.
Flera välinplastade pallar med öl togs i beslag.
Teodor Dimblad
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.