Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

500-600 i kö för en hyreslägenhet

KARLSKRONA Det är hyreslägenheter som är krisområdet på Karlskronas bostadsmarknad de närmaste åren. Byggandet av både bostadsrätter och villor kommer att ta ordentlig fart i år.
Det säger kommunens planarkitekt Mats H Johansson, som menar att det krävs politiska beslut i riksdagen för att få fart på byggandet av hyreslägenheter.
Karlskrona • Publicerad 29 mars 2001

Igår kunde Sydöstran berätta om den drastiskt förändrade situationen på Karlskronas bostadsmarknad. Från problem med tomma lägenheter har pendeln svängt så att det idag står 5-600 personer i kö för en hyreslägenhet.

– När det gäller hyresrätter finns inte många aktuella projekt. Däremot ser det betydligt bättre ut för andra boendeformer, säger Mats H Johansson.

Annons

Villabyggandet har redan kommit igång, bl.a. på Västra Gärdeområdet och på Verkö. Den första omgången intresseanmälningar till personer i tomtkön har också gått ut och inom kort skall en andra omgång skickas ut. Där kan intresserade anteckna sig för vilka områden man är intresserad av att bygga på.

> Flera bostadsrätter

När det gäller bostadsrätter finns också flera projekt så långt framme att byggandet kan komma igång i år, enligt Mats H Johansson. Det gäller Sågverket vid Blå Port där HSB vill bygga 30-talet lägenheter, gamla simhallstomten där NCC vill bygga lika många och området kring gamla stärkelsefabriken i Lyckeby där JM vill bygga 60 lägenheter.

Till det kommer planerna på 85 villor och radhus i Gullberna Park.

Lite av trycket på bostadsmarknaden kan alltså lätta inom ett år. Det stora problemet gäller de som vill bo i hyreslägenhet. Bara Karlskronahem har över 200 i kö för en lägenhet i centrala Karlskrona.

> Inga beslut

De enda byggprojekt som är aktuella är Karlskronahems 80 lägenheter i kvarteret Adlersten. Några beslut är inte tagna. Mycket hänger på vilka subventioner för byggande som kommer i vårpropositionen.

– De politiska besluten är helt avgörande för att få igång nybyggnation, säger Mats H Johansson. Men jag vet att det finns fastighetsägare som inventerar möjligheterna att skapa fler centrala lägenheter, exempelvis genom att inreda vindar.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons