Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

887 döda i covid-19 i Sverige

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige har stigit till 887, visar Folkhälsomyndighetens nya siffror. Det är 17 fler än i fredagens rapport.
Man ska dock vara försiktig med att dra några slutsater av helgernas siffror, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 11 april 2020
Man ska vara försiktig med att dra några slutsatser av helgernas siffror då det ofta är eftersläpning i rapporteringen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Man ska vara försiktig med att dra några slutsatser av helgernas siffror då det ofta är eftersläpning i rapporteringen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: Janerik Henriksson/TT

Folkhälsomyndigheten har tidigare flaggat för att det kan finnas en eftersläpning i rapporteringen, särskilt under helgdagar.

Så är det sannolikt även med lördagens uppdaterade siffror om 17 nya dödsfall, som är betydligt lägre än fredagens rapport på 77 nya döda i Sverige.

Annons

– Jag har väldigt svårt att tro att det skulle vara en sådan snabb nedgång. Det finns tyvärr inget i det hela som tyder på att vi är på väg åt det hållet, säger Anders Tegnell.

– Vi har lärt oss att man måste vara väldigt försiktig med att tolka siffrorna som kommer i helgerna, det är ofta eftersläpning då. Inte minst på dödsfallen, det är inte alltid man hinner med att registrera dem under helgerna, säger han.

De senaste siffrorna visar även att 10 151 personer i Sverige hittills har bekräftats smittade av coronaviruset.

Region Stockholm, som är hårdast drabbat i Sverige, står för nästan hälften av fallen med 4 061 bekräftade smittade i den senaste rapporten från långfredagen. 509 personer har avlidit med bekräftad covid-19 i regionen.

Det finns inget i lördagens siffror som motsäger Folkhälsomyndighetens tidigare syn på den nuvarande virusspridningen i Sverige, säger Anders Tegnell.

– Att det fortsätter med en ganska flack kurva i Stockholm och en liten försiktig uppgång i Västra Götaland och rätt så flackt i övriga Sverige.

Marc Skogelin/TT

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons