Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Administrationen får betala för skola och omsorg

KARLSKRONA Det blir nya friska pengar till den plågade äldre- och handikappomsorgen samt grundskolan och barnomsorgen i år.
Kommunalrådet Mats Johansson skriver i sitt senaste elektroniska veckobrev att ”omprioriteringar” ska göras.
Han förfogar över 60 miljoner kronor som kommunstyrelsens ordförande.
Karlskrona • Publicerad 30 mars 2001

Det är pengar som betalar för verksamheten i kommunledningsförvaltningen. En av de stora avdelningarna där är näringslivskontoret.

Med andra ord får kommunchefen Lisbeth Sager, näringslivschefen Sven-Ingvar Petersson, turistchefen med flera räkna med ingrepp i sina budgetar för att rädda ekonomin i omsorgen och skolan.

Annons

> Avstå

Andra tjänstemän och politiker som i år får avstå pengar är kommunalrådet tillika miljö- och byggnadsnämndens ordförande Gerthie Olsson, s, samt tekniska nämndens ordförande Percy Blom, s.

Pengar flytas från deras konton till äldrenämnden, handikappnämnden och barn- och ungdomsnämnden som dras med underskott på sammanlagt närmare 40 miljoner.

– Det kan bli så. Jag utesluter ingenting just nu, säger Mats Johansson.

Däremot är det fullständigt uteslutet med en skattehöjning nästa år som vänsterns gruppledare Günter Dessin ”funderar” på.

– Jag avvaktar också regeringens vårbudget. Det är också osäkert hur stora skatteintäkterna blir i år. Konjunkturinstitutet talar om en avmattning i sommar men att den tar fart igen i höst, säger Mats Johansson.

> Styrning

Men han står fast vid tidigare besked att nu krävs politiskt mod och hård styrning för att få ordning på ekonomin.

Det beskedet i förra veckan ledde till starka reaktioner.

– Folk ringde och sa att det finns över huvud taget ingenting att spara på. Jag skulle inte komma dragandes med sparkrav. Vi politiker var dåligt insatta i den kommunala organisationen, berättar Mats Johansson.

Annons

Han diskuterar gärna vilka avvägningar som måste göras.

– Jag ser fram emot konkreta förslag till vad vi i första hand ska satsa på och i andra hand ska lägga pengar på, säger Mats Johansson.

Senare i vår kommer en kompletteringsbudget som ser helt annorlunda ut än den som antogs i november i fullmäktige.

Hans Bülow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons