Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Alla har ett ansvar mot nazismen”

KARLSKRONA Alla människor har ett ansvar i kampen mot nazismen. Det är ingenting man kan överlåta till politiker eller organsationer. Det är en uppgift för alla i samhället.
Det sade kommunalrådet Björn Fries när han i lördags talade vid en ceremoni i Karlskrona till minne av förintelsen under nazismen i Tyskland på 40-talet.
Karlskrona • Publicerad 29 januari 2001

Den korta ceremonin hölls mitt i rusningstid på Långlördagen och Björn Fries menade att det är viktigt också i vardagen att stanna upp och reflektera över frågor som väcks av det som hände i Tyskland för drygt ett halv sekel sedan. Nazismen lever än idag och kampen mot dess idéer måste hela tiden föras.

> Idéerna somska krossas

Annons

Men det är organisationerna och idéerna som skall krossas, inte människorna som fått nazistiska sympatier, betonade Björn Fries.

– Man kan inte hata någon tillbaka från nazistiska åsikter. Människor som har de här åsikterna har knappast fått dem för att de fått för mycket kärlek i livet. Det är en utmanaing för alla i samhället att visa att ett demokratiskt samhälle är någonting bättre än det de vurmar för.

Fries tog också upp situationen i Sverige och Karlskrona idag och menade att det är svårt att veta hur stark den nynazistiska rörelsen är idag. Det finns en allmän bild av att den tappat i styrka de senaste åren, men samtidigt lockade en minnesmarsch för den dödade skinnskallen i Salem över 1000 deltagare. En minnesmarsch som var en öppet rasistisk manifestation. Det är den största nynazistiska manifestationen någonsin

> ”Dom anger mig – jag anger dem!”

– Nynazismen lever också i Karlskrona om än lite vingklippt och inte lika stark som för några år sedan då Nationalsocialistisk front hade 180 organiserade medlemmar i kommunen. Idag kanske de är 20-25 kring en kärna på några ledande personer, Anders Ärleskog, Björn Björkqvist. Kim Blomkvist och Anders Andersson. Alla fyra kriminellt belastade och framträdande inom NSF också på riksnivå.

Fries menade att det är alla Karlskronabors skyldighet att motverka försöken att ånyo stärka de nazistiska strömningarna i kommunen och han fann det befogat att han offentligt namnger de han ser som de ledande.

- Varför skulle jag inte göra det. De namnger ju mig och andra sossar, så kan ju jag namnge dem.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons