Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Allt fler ungdomar behöver vård

KARLSKRONA · Allt fler ungdomar i Karlskrona blir omhändertagna och skickas till behandlingshem.
Igår visade socialförvalningen ett underskott på totalt 745 000 kronor i budgeten och det mesta beror på ökningen av HVB (hem för vård och boende) för ungdomar.
– De flesta behandlingshemmen är idag fullbelagda, säger Peter Johansson, ordförande i socialnämnden.
Karlskrona • Publicerad 26 juni 2001

Socialnämndens budget från januari till maj visade ett väntat underskott. Totalt var budgeten på 70 miljoner och underskottet blev till slut 745 000 kronor. Orsaken är att allt fler ungdomar behöver vård och skickas till behandlingshem. En placering kostar idag 2 500 - 3500 kronor och på ett år blir kostnaden över en miljon.

> Svåra problem

Annons

– De flesta ungdomar som blir omhändertagna har svåra problem och det medför en längre behandlingstid. Det krävs också kvalificerad hjälp.

Socialnämndens budget för HVB för ungdomar var budgeterad till 2,7 miljoner, men siffran slutade på 4, 2 miljoner. Ett underskott på 1, 5 miljoner. Likaså HVB för vuxna visade ett underkskott på 400 000 kronor.

– Risken är stor att vi lagt oss på en helt annan nivå. Vi ser även att missbruket kommer ner åldrarna och att partydrogerna blir vanligare.

Peter Johansson och socialnämnden brottas med andra problem. Idag är behandlingshemmen hos Statens instutitionsstyrelse fullbelagda. Det finns inte plats för fler ungdomar med problem.

– Det är ett fruktansvärt tryck och nu måste vi hitta lösningar, säger Peter Johansson.

Jonas Ottosson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons