Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Avtal om ubåtsteknik med Australien

Försvarsminister Karin Enström och Australiens försvarsminister Stephen Smith meddelar i dag att Australien och Sverige har nått en överenskommelse avseende immateriella rättigheter för ubåtsdesign och -teknik.
Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Karlskrona • Publicerad 16 maj 2013

Nedan följer pressmeddelandet i sin helhet:

Avtalet innebär en milstolpe i samarbetet mellan Sverige och Australien på undervattensområdet och säkerställer Australiens rättigheter att använda svensk teknik för avancerad ubåtsdesign och -produktion.

Annons

År 1987 beställde Australien sex ubåtar av Collinsklass designade av Kockums AB. De byggdes i Adelaide och kommer att vara i drift i ytterligare 20 år. Det australiska framtida ubåtsprogrammet, kallat "Project SEA1000", syftar till att ersätta Collinsklassen.

Avtalet mellan Australiens Defence Materiel Organisation och Försvarets materielverk möjliggör för svenskt engagemang i Australiens framtida ubåtsprogram och även att bistå med underhåll och utveckling av Collinsklassens ubåtar.

Sverige och Australien har en långvarig och stark relation, baserad på gemensamma värderingar och gemensamma strategiska intressen. Mellanstatligt och industriellt samarbete har varit en viktig del av denna relation och avtalet öppnar upp ytterligare möjligheter för ett närmare samarbete mellan de två länderna.

Båda ministrarna välkomnar avtalet och ser fram emot att fortsätta ett nära samarbete mellan våra två länder.

Annicka Engblom (M) twittrar:

"Avtal om ubåtsteknik m Sverige och Australien. Viktiga och goda nyheter för Marinen och Kockums AB"

Catharina Loosme
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons