Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bank betalar professur i internationell ekonomi

KARLSKRONA · Föreningssparbankens chefsekonom Hubert Fromlet blir adjungerad professor på deltid vid Blekinge tekniska högskola.
Föreningssparbanken betalar professuren.
Karlskrona • Publicerad 28 juni 2001
Bankekonomen Hubert Fromlet ska undervisa om internationell ekonomi.
Bankekonomen Hubert Fromlet ska undervisa om internationell ekonomi.Foto: 

– Jag kommer att undervisa i internationell ekonomi utifrån mina erfarenheter från näringslivet och bankvärlden, säger Hubert Fromlet.

Han kommer att hålla i ett par fempoängskurser om året i internationell ekonomi, och hoppas att de inte bara ska intressera ekonomer utan också tekniker och andra som berörs av ekonomin.

Annons

> Banken betalar

Professuren blir på deltid, 20 procent, och han jobbar kvar som tidigare på Föreningssparbanken. Det är också Föreningssparbanken centralt som betalar professuren.

– Det är det vanliga arrangemanget med den här typen av adjungerade professurer, säger BTHs rektor Lars Haikola.

– Högskolan har en hög andel externa forskningsmedel, och det kan också ses som ett tecken på attraktivitet att man kan få den här typen av finansiering till tjänsterna.

Adjungerade professorer, det vill säga professorer som kommer från näringslivet, behöver inte ha traditionell akademisk utbildning. Men det har Hubert Fromlet, som har skrivit en doktorsavhandling vid universitetet i Wurtzburt i Tyskland om den svenska kredit- och kapitalmarknaden.

> Tysk student

På frågan om vad som får en tysk student att intressera sig för något sådant berättar han att på den tiden var den svenska kreditmarknaden något av det mest genomreglerade i världen utanför planekonomierna.

– Det tyckte jag var fascinerande. I avhandlingen drog jag slutsatsen att det systemet inte kunde hålla hur länge som helst. Det gjorde det ju inte heller, säger Hubert Fromlet.

Det svenska avhandlingsämnet ledde till jobb i Sverige som omvärldsanalytiker på Saab-Scania och sen gick han över till Sparbankernas bank där han nu efter alla fusioner är chefsekonom på Föreningssparbanken och en av Sveriges mest kända ekonomer.

– Arbetet innebär mycket omvärldsanalys, internationella aktiviteter, kundkontakter. Sen fem, tio år tillbaka försöker jag också utvidga mina kontakter med universitetsvärlden.

Annons

– I min undervisning vill jag gärna koppla till mina praktiska erfarenheter av näringslivet, säger Hubert Fromlet.

Han menar att den svenska och den internationella ekonomin blir alltmer integrerad, och som exempel på intressanta områden att studera är att se efter vad som händer med handeln runt Östersjön när så småningom nästan alla länder får samma euro-valuta, och vad som är myt och vad som är sanning när det gäller IT-utvecklingens betydelse för ekonomin.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons