Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bankchefen: Stoppa rånarna med kort

KARLSKRONA De senaste veckorna har fler brutala rån inträffat i Karlskrona mot mindre näringsidkare, som slagits ner och bestulits på sina dagskassor. Det har föranlett Föreningssparbankens chef Jan Anders Cronholm att blåsa liv i debatten om cashkort och handeln med kort.
– Jag är övertygad om att ökad kortanvändning skulle göra att den här typen av rån minskar. Rånarna är ute efter kontanter inte kortnotor.
Karlskrona • Publicerad 3 januari 2001

Det finns en klar tendens att den här typen av rån ökar. Näringsidkare överfalls när de skall lämna ifrån sig dagskassorna.

– Det kan vara stora kassor. Det här är något som måste uppmärksammas. Jag är beredd att ta initiativ för att uppmuntra korthandeln ytterligare. Det är just små näringsidkare som utsätts och det är också där korthandeln är som minst, säger Jan Anders Cronholm.

Annons

– Jag är beredd att ta upp en diskussion om rabatter av olika slag för att få fler mindre näringsidkare att satsa hårdare på korthandel.

>Cashkort

För några år sedan försökte bankerna hårdlansera de s.k. cashkorten, som vi skulle använda för smärre inköp. Trots reklamkampanjen blev satsningen ett misslyckande. Det var betydligt färre än bankerna hoppats på som ville byta ut sina växelpengar i fickan mot ett cashkort.

Nu ser Cronholm en möjlighet att öka intresset för cashkorten och få ner hanteringen av kontanter.

– Jag vill att all korthandel ökar, både med cashkort och vanliga kort. Jag är övertygad om att fler och fler kommer att upptäcka cashkorten och använda sig av dem. Jag menar att näringsidkarna kan hjälpa till i processen genom att ha terminaler lätt tillgängliga. Är det kostnader eller liknande som får dem att tveka så måste vi vara beredda att diskutera det.

> Viktig grupp

Just mindre näringsidkare är en viktig målgrupp. Det är där korthanteringen är minst. På stormarknader och storköp är ofta över hälften av omsättningen kortköp, men i de flesta mindre affärer är det bara en liten del om än någon.

– Man får onödigt stora dagskassor och det kan vara lockande för dem som är ute i oärliga avsikter.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons