Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bättre service - men mindre smuggling?

KARLSKRONA I sommar börjar Systembolaget i Karlskrona att ha öppet på lördagar. Det ökar servicen. Men butikschef Greger Kiläng tror inte de nya tiderna stoppar smugglingen.
Karlskrona • Publicerad 13 mars 2001
Greger Kiläng, butikschef i Karlskronas citybutik, tror inte regeringens nya grepp med lördagsöppet stoppar smugglarna.Foto: 

Idag kommer socialminister Lars Engkvist, s, att lägga fram förslaget om lördagsöppet i alla Systembolagets butiker. Det betyder att karlskronabutiken i centrum kommer att ha öppet mellan 10-14.

Ingen butik i Blekinge har ingått i försöket med lördagsöppet. Men i Skåne har blekingarna kunnat köpa sprit under helgen. Sedan februari i fjol har Systembolaget i Bromölla haft lördagsöppet.

Annons

– I början märkte vi att många nya kunder kom. Det var blekingar som åkte över gränsen, säger Lotta Olsson, butiksanställd.

Under året som gått har lördagsförsäljningen i Bromölla ”tagit” kunder från fredagen.

– Vi har inte lika mycket kunder på fredagarna som tidigare, säger Lotta Olsson.

> Svajjig kö på lördagen

Karlskronachefen Greger Kiläng är avvaktande inför vad de utökade öppettiderna kan ge.

– Vi har ju tidigare haft lördagsöppet och det slog inte så väl ut. Skillnaden jämfört med fredagen var att kön blev ostadigare och vingligare på lördagen. För många räckte inte fredagens inköp.

Dock tror inte Greger Kiläng att samma fenomen kommer att upprepa sig. De människor som inte klarar av att dricka alkohol får den från andra försäljare än Systembolaget idag.

– Smugglingen har ökat och därför tror jag inte vi på Systemet kommer att märka något, säger Greger Kiläng.

> Kritiska röster varnar

Ungdomens Nykterhetsförbund varnar för effekterna av lördagsöppet i hela landet. I stället vill de avvakta och förlänga försöket med helgöppet.

Annons

– Det är för tidigt att permanenta försöket, vi behöver mer underlag, säger UNF:s förbundsordförande Lovisa Lantz i en kommentar till regeringens förslag.

Förbundet tycker att försöksperioden är för kort. Den rapport som alkoholforskare tagit fram visar inte på någon ökning av antalet misshandlar eller mer rattfylleri i försökslänen där 172 butiker har haft lördagsöppet.

– Jag tycker att man ska vara försiktig med att tolka rapporten, säger Lovisa Lantz.

Miljöpartiet och vänsterpartiet är kritiska till regeringens förslag som också innebär att reglerna för folkölsförsäljningen kommer att skärpas. Dock har tanken på kortare öppettider för krogarna skrotats. Meningen var att nattlivet skulle begränsas och det skulle vara tillåtet för näringsidkarna att ha öppet till tre istället för fem. Nu kommer Folkhälsoinstitutet att utreda frågan.

### Här är de nya öppettiderna på Systembolaget

Öppettider från 5 mars.

Butiker i köpcentra: 10-19

Butiker i större städer: 10-18

Butiker på mindre orter: 10-18

Öppettider på lördagar.

Annons

Butiker i köpcentra: 10-15

Butiker i större städer: 10-14

Butiker på mindre orter: 10-13

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons