Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Beskedet: Alliansen höjer landstingsskatten

I dag presenterade alliansen sin första budget i nya region Blekinge.
Deras första stora drag blir att höja skatten med 60 öre – vilket ger 200 miljoner kronor extra i kassan.
Blekinge • Publicerad 5 november 2018
Lars Karlsson (C) , Erik Lindborg (KD), Alexander Wendt (M) och Nils Ingemar Thorell (L).
Lars Karlsson (C) , Erik Lindborg (KD), Alexander Wendt (M) och Nils Ingemar Thorell (L).Foto: Mattias Mattisson

– Med nuvarande skattesats hade det inte varit möjligt att göra de förändringarna som vi vill. Vi sa i valrörelsen att en skattehöjning var sista utvägen, men nu när vi fått se verkligheten, så var det nödvändigt med en skattehöjning, säger Alexander Wendt (M), regionstyrelsens ordförande.

Kan det bli aktuellt att höja skatten igen?

Annons

– Vi kan inte utesluta det. Men det ska mycket till.

Sänka då?

– Skulle effektiviseringarna och förändringsarbetet ge resultat så kan vi istället sänka skatten framöver, säger Alexander Wendt.

Landstinget Blekinge har stora ekonomiska problem och de tre senaste åren har de gjort ett minusresultat på 102 miljoner kronor.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna presenterade i dag sin första budget sedan valsegern – då de tog över makten efter 95 år av rött styre.

För att få ordning på ekonomin vill alliansen höja skatten med 60 öre – vilket blir 150 kronor extra i skatt om en person tjänar 26 000 kronor i månaden.

– Vi behöver göra detta nu, annars riskerar landstinget att göra ett underskott på över 100 miljoner kronor nästa år. Vi behöver ett bättre utgångsläge för att göra förändringar i verksamheten. Sedan vet vi inte vilken regering vi har och vi vet inte hur statsbidragen ser ut, säger Alexander Wendt (M).

Emma Stjernlöf (M).
Emma Stjernlöf (M).Foto: Mattias Mattisson

Skattehöjningen ger 200 miljoner extra.

– Pengarna ska gå till att göra sjukvården bättre och effektivare, säger Alexander Wendt.

Vad ska bli bättre?

Annons

– Primärvården ska bli mer tillgänglig, närakuten ska öppna i Karlshamn i slutet av 2019, personalen ska kompetensutvecklas, säger Alexander Wendt.

– Bemanningen ska utökas på 1177 och köerna till cancervården ska minska, säger Lars Karlsson (C).

– Vårdcentralerna ska utökas och därför har hälso– och sjukvårdsdirektör fått i uppdrag att fråga vårdcentralerna själva hur de vill utvecklas, säger Emma Stjernlöf (M).

Hur fördelar ni pengarna?

– Vi kommer att hålla hårt i pengarna. Verksamheten ska lägga fram förslag hur de ska förändra verksamheten. Kan de visa på förändringar då får de pengarna, säger Nils Ingemar Thorell (L).

– Vi vill ser mer samarbete i organisationen. Det är för många isolerade öar i dag. Det handlar om ett stort förändringsarbete som inte kommer att märkas direkt. Det ska märkas under denna mandatperioden, säger Erik Lindborg (KD).

Beslut om skattehöjningen sker på landstingsfullmäktige i november.

– Sedan kan den nya skattesatsen börja gälla den 1 januari.

Vid årsskiftet slås Region Blekinge och landstinget Blekinge ihop och blir en gemensam organisation.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons