Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blekingar i TBE-riskområden bör vaccinera sig nu

Boende, sommargäster eller andra som har regelbunden och nära kontakt med naturen på Aspö och på Ryssberget bör redan nu tänka på att vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation, TBE.
Risken är annars att vaccinet tar slut och att man blir utan.
BLEKINGE • Publicerad 29 januari 2019
Bara en 25-minuters färd med färjan tar besökare och boende från fastlandet till sommarparadiset Aspö utanför Karlskrona. Men Aspö är inte bara en sommaridyll utan tillhör tillsammans med Ryssberget högriskområdena för TBE i Blekinge.
Bara en 25-minuters färd med färjan tar besökare och boende från fastlandet till sommarparadiset Aspö utanför Karlskrona. Men Aspö är inte bara en sommaridyll utan tillhör tillsammans med Ryssberget högriskområdena för TBE i Blekinge.Foto: Mattias Mattisson

– Om man bor inom eller besöker riskområdena så bör man vaccinera sig. Dels för att försäkra sig om att det finns vaccin och dels för att hinna få ett skydd mot sjukdomen, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö, Blekingesjukhuset.

– Intresset för att vaccinera sig mot TBE ökar i hela Sverige och i resten av Europa. 2017 var ett år då det inträffade många fall av TBE och förra året vaccinerades dubbelt så många svenskar som året före. Detta ledde till att vaccinet tog slut. Fram till och med 2016 diagnosticerades 1-2 fall per år i Blekinge, men under 2017 hittades 9 fall och under 2018 hittades 4 fall. Alla var ovaccinerade och de flesta smittades inom redan kända riskområden i Blekinge som Aspö och Ryssberget, säger Bengt Wittesjö.

”Alla var ovaccinerade och de flesta smittades inom redan kända riskområden i Blekinge som Aspö och Ryssberget.”
Annons

Fästingar och de sjukdomar de bär på kommer sannolikt att bli ett allt vanligare problem på våra breddgrader i takt med klimatförändringar och andra miljöfaktorer som gynnar fästingpopulationen. Det finns forskning som gör gällande att det i dag finns tio gånger fler fästingar i Sverige än för 20 år sedan.

Folkhälsomyndigheten skriver att 2011 anmäldes 284 TBE-fall i Sverige, vilket då var den högsta siffran sen infektionen beskrevs för första gången i landet i början på 1950-talet.

Mellan 1956 och 1984 varierade antalet årliga fall mellan cirka 10 till 50. Under perioden 1985 till 1999 var det i medeltal 63 fall per år.

Wittesjö betonar nu att det är utpekade grupper som bör vaccinera sig, inte alla blekingar.

– Men smittskyddet har sett att personer som söker vård för misstänkt borrelia i relativt hög utsträckning har antikroppar mot TBE. Därför kan det vara bra att även personer som ofta drabbas av fästingbett vaccinerar sig även om de inte vistas i de utpekade riskområdena.

För att få skydd mot sjukdomen inför kommande fästingsäsong bör personer under 50 år börja vaccinera sig i februari-mars (två doser) och personer över 50 år i januari-februari (3 doser).

– De flesta människor som smittas blir inte sjuka eller får endast milda symptom. Cirka 25-30 procent får dock en allvarlig infektion med hjärninflammation som kan yttra sig i form av hög feber, huvudvärk, kramper, förlamning, förvirringstillstånd och medvetanderubbning. Det förekommer allvarliga och långvariga komplikationer och i värsta fall dödsfall. Hittills har vi inte haft någon som avlidit av TBE i Blekinge, säger Bengt Wittesjö.

”Cirka 25-30 procent får dock en allvarlig infektion med hjärninflammation som kan yttra sig i form av hög feber, huvudvärk, kramper, förlamning, förvirringstillstånd och medvetanderubbning.”

Fästingar som sjukdomsspridare är ett fenomen som blir allt mer uppmärksammat för varje år. Precis som i Blekinge är det platser nära sjöar och hav som utgör riskområden. I Sverige i övrigt är risken störst i Stockholms skärgård, Mälardalen, runt Vänern och kustområden norr om Göteborg.

Forskarna jobbar hårt för att få fram svar på varför vissa områden är mer drabbade än andra. Risken för TBE-smitta är även stor i andra delar av världen, till exempel Åland, vissa områden i centrala och östra Europa samt Ryssland. Forskare varnar för att sjukdomen kommer att bli lika vanligt förekommande i Sverige som i Centraleuropa om inte något görs. Gratis vaccin till barn har bland annat införts i Österrike där man lyckats minska antalet fall från 700 om året till 100, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

– Det är stora skillnader mellan TBE och borrelia, även om båda smittar via fästingar. Vaccination mot TBE skyddar bara mot denna infektion, inte mot borrelia. Det finns ett vaccin men ingen behandling för TBE. För borrelia finns inget vaccin men väl behandling.

De röda områdena visar platser där risken är hög att drabbas av fästingburen hjärninflammation. Källa: Fästing.nu i samarbete med epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, Region Blekinge.
De röda områdena visar platser där risken är hög att drabbas av fästingburen hjärninflammation. Källa: Fästing.nu i samarbete med epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, Region Blekinge.Foto: skärmdump
Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE. Det finns bara behandling för förstnämnda och bara vaccin för det senare.
Fästingar är spridare av sjukdomarna borrelia och TBE. Det finns bara behandling för förstnämnda och bara vaccin för det senare.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons