Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bortglömt vittne ska höras om KA2-olyckan

KARLSKRONA Det blir inga slutpläderingar i dag i rättegången kring dödsolyckan på KA 2:s stridshinderbana på Tjurkö för lite drygt ett år sedan, då en ung amfibiesoldat förolyckades.
Slutförhandlingarna skjuts i stället minst två veckor på framtiden.
Orsaken är bland annat att kammaråklagare Christer Almfeldt vill höra ett nytt vittne – som han menar ytterligare styrker de båda åtalade övningsledarnas skuld.
Karlskrona • Publicerad 31 januari 2001

I dag var det tänkt att rättegången kring vem, eller vilka, som bär ansvaret för den tragiska dödsolyckan på stridshinderbanan vid Finskan på Tjurkö i december i fjol skulle avslutas.

Men i måndags beslöt sig kammaråklagare Christer Almfeldt för att justera åtalet på ett par punkter.

Annons

Bland annat vill han nu vill höra ytterligare ett vittne till olyckan; en kapten som hade till särskild uppgift att övervaka soldaterna i den grupp som den sedemera förolyckade 21-åringen ingick i – bl a mäta deras puls, liksom att fortlöpande intervjua dem om deras aktuella fysiska förmåga.

Kaptenen hördes i KA 2:s egen internutredning av olyckan, men försvann av någon anledning i förberedelsearbetet inför åtalet.

Av internutredningen framgår bl a att kaptenen strax före olyckan bedömt stridsvärdet i den aktuella gruppen som ”mycket lågt”, att den bedömningen också delgivits de båda övningsledarna – och att detta, tillsammans med de rådande yttre förhållandena denna morgon, borde lett till att det ödesdigra hindret utgått.

Alternativt åtminstone ha klassats om till ”stridssim”.

> Försvårande order

Christer Almfeldt skriver också in i åtalet att den avdelade säkerhetskontrollanten borde ha instruerats att bära t ex våtdräkt eller annan lämplig skyddsutrustning för att snabbt och effektivt kunna fullgöra sitt uppdrag vid ett eventuellt tillbud.

Han påstår också oaktsamhet när övningsledaren lät ordern ”på bröstet gevär” kvarstå, trots att denna försvårade möjligheterna för den utpumpade 21-åringen att ta ordentliga simtag – och trots att flera allvarliga incidenter vid hindret föregick drunkningen.

> Får respit

De båda åtalade officerarnas advokater, Björn Lindmar och Vidar Wahlestedt, protesterade i går mot justeringarna, som de i stället såg som en ändring av hela åtalet.

Efter besked om att tingsrätten ändå godkänt dem begärde de att dagens förhandlingar i varje fall måste ställas in, för att nödvändiga kompletteringar i deras förberedelser av de båda tilltalades försvar ska hinna göras.

Annons

Och senare i går meddelade tingsrätten att dagens förhandlingar ställs in.

Preliminärt återupptas de den 12 februari.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons