Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bostadsbyggandet på Sågverkstomten fördröjs

KARLSKRONA HSB:s bostadsbygge på Sågverkstomten i Karlskrona fördröjs. Den miljötekniska markutredning som gjorts visar på förhöjda halter av metaller. Föroreningarna måste fraktas bort innan bostadsbyggandet kan sättas igång.
– Nu ska vi även göra markundersökningar vid Blå Ports förskola intill, säger Hans-Olof Hansson, mark- och exploateringschef på Karlskrona kommun.
Karlskrona • Publicerad 6 mars 2001

Markundersökningar som gjorts av J &W Samhällsbyggnad i kvarteret Sågverket visar att marken är förorenad. Liksom vid tidigare markundersökningar i kvarteret Pottholmen, där äldreboende planeras, och på gasverkstomten där konferenshotell ska byggas, har förhöjda värden av bly, zink, PAH och kolväten identifierats.

– Det går inte att säga varifrån föroreningarna kommer, säger Hans-Olof Hansson på tekniska kontoret. Men de härrör troligen från fyllnadsmassor som fraktats dit.

Annons

> Fördröjs ett halvår

På tomtens norra del låg tidigare en verkstad för mobilkranar och i södra delen ett sågverk för träförädling. Verkstaden upphörde på 60-talet och sågverket var verksamt fram till 70-talet.

I början på 70-talet köpte Skanska tomterna och byggnaderna revs. 1985 byggdes Blå Ports lekskola och dagis på fastigheten och i samband med det utfördes schakter och uppfyllnader i området.

Markundersökningarna ska nu fortsätta vid Blå Ports förskola.

– När det byggdes fanns inte den utrustning som finns idag för att spåra föroreningar i marken, säger Hans-Olof Hansson.

Vid årsskiftet skulle HSB ha börjat bygga de 34 planerade lägenheterna på tomten. Bygget fördröjs troligen ett halvår.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons