Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bostadskris: "Inte acceptabelt för ett lärosäte"

I väntan på nya bostäder får studenter sova i Lyckebyskolans gymnastiksal. Både kommunen och på BTH ser allvarligt på problemet men hävdar att situationen förbättras.
Karlskrona • Publicerad 15 augusti 2017
Högskoledirektören Henrick Gyllberg: – Väldigt tacksamt att privatpersoner hjälper till när det ser ut så här och hyr ut rum i sina hem. Det finns ju också privata fastighetsägare som gör satsningar för att lösa bostadsproblemet. Foto: Mattias Mattisson
Högskoledirektören Henrick Gyllberg: – Väldigt tacksamt att privatpersoner hjälper till när det ser ut så här och hyr ut rum i sina hem. Det finns ju också privata fastighetsägare som gör satsningar för att lösa bostadsproblemet. Foto: Mattias Mattisson

I går kunde Sydöstran berätta att studentkåren i Karlskrona får husera i den gamla Lyckebyskolans gymnastiksal som nu ska inredas till sovsal.

Där ska upp till 40 personer som ännu inte fått tag på bostad kunna bo vid skolstarten.

Annons

– Det kan vara en jobbig situation för många studenter som ska börja studera och gå in i en ny fas i livet och då är det viktigt att bostadsfrågan är löst på ett bra sätt, säger Henrick Gyllberg, högskoledirektör på BTH.

I flera omgångar har Sydöstran skrivit om bostadskrisen i Karlskrona. Förra året fick studenter sova i Villa Oscars källare och 2015 tältade flera studenter utanför skolan.

– Det är alltid tufft första månaden när det bor kvar studenter som egentligen är klara med sin utbildning.

– Det är inte acceptabelt för ett lärosäte att vara i den här situationen när det gäller bostäder, speciellt inte om lärosätet ligger utanför en storstadsregion, tillägger Gyllberg.

Kommunalrådet och Karlskronahems ordförande Börje Dovstad (L) bekräftar bilden att det är just vid terminsstart som problemet uppstår.

– Det är inte en optimal lösning med sovsal för den individuella studenten i skolstarten. Men det har också visat sig att bostad löser sig senare under terminens gång, säger Dovstad.

På Minervavägen stängde Karlskronahem 50 studentbostäder för att kunna bygga till 75 nya. Om fem år ska det stå 400 nya boenden.

Både BTH och kommunen ser ljuset i tunneln för en lösning på boendesituationen.

– Nu ser man en hel del byggnadskranar i staden. Vi ser en början på lösning till problemet. Kommunen gör mycket och har en hel del planer, men sen ska man gå i mål med projekten också, säger Henrick Gyllberg.

För att påskynda en lösning på bostadsproblemet har kommunen tillsatt resurser till miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, enligt Börje Dovstad.

Annons

– Nu tycker jag att vi är på väg åt rätt håll. De nya bostäderna på Minnerva är på gång, alla beslut är tagna, påpekar Börje Dovstad.

De nya bostäderna beräknas vara klara mellan 2019 och 2022.

– På pantarholmen blir det smålägenheter så snart beslut om detaljplaner och bygglov blir klara så byggs det. Men det är tyvärr långa processen, men vi kommer närmare en lösning på problemet.

Anton KyhlbäckSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons