Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Brandmän räddade Bambi på svag is

KARLSKRONA Räddningskårens Trossöavdelning lyckades i lördags förmiddags rädda ett rådjur som gått ned sig på isen mellan Fäjö och Säljö.
Karlskrona • Publicerad 5 mars 2001

Privatpersoner såg strax före klockan 9 i lördags hur två rådjur trampade igenom isen i Säljö sund. Ett av de båda djuren lyckades ta sig upp på isen igen, men det andra blev kvar i vaken. Räddningskåren larmades och med hjälp av en särskild livräddningsbräda lyckades brandmannen Henric Andersson ta sig ut på den tunna isen och få upp det medtagna rådjuret.

– Normalt skulle vi kört hem det här rådjuret till en lantbrukare, som hade tagit hand om det tills det fått upp kroppstemperaturen och blivit piggt igen – men med rådande besöksförbud på grund av mul- och klövsjukan så gick inte det den här gången, berättar brandmästare Bengt-Göran Svensson för Sydöstran.

Annons

I stället bar Henric Andersson och hans kollegor in det nedkylda rådjuret i brandbilen för en första upptining, och därefter körde man upp till ett skogområde i närheten där brandmännen kunde samla ihop lite halm att lägga rådjuret på.

Där lade man sedan en varm filt över djuret.

– Grabbarna stannade sedan kvar i någon timme tills rådjuret såg ut att piggna till igen, och kom på benen.

– Så jag tror att utgången blev lycklig trots allt, säger Bengt-Göran Svensson till sist.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons