Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Brukskrisen oroar hela Nättraby

NÄTTRABY Solen lyser inte lika klart över Nättraby som det brukar göra så här i den begynnande vårens tid. Nedläggningen av det anrika bruket kastar dystra skuggor. Och som om inte det skulle vara nog bekymras man av att apoteket stängt, Folkets Hus hotas av rivning och ett postkontor som inte öppnar förrän klockan ett.
– Man undrar vart vi är på väg, säger June Olsson och Nils Aneskans, nättrabybor sedan urminnes tider, när de möts utanför Konsum vid 22:ans centrum med mack, butik och matställe.
Karlskrona • Publicerad 29 mars 2001
? Man undrar vart Nättraby är på väg, resonerar June Olsson och Nils Aneskans när de möts utanför 22:ans centrum.
? Man undrar vart Nättraby är på väg, resonerar June Olsson och Nils Aneskans när de möts utanför 22:ans centrum.Foto: Mattias Mattisson

Båda tycker det brister i tänket och planeringen för Nättraby. För samtidigt som det ska byggas massor med nya villor i bland annat Skillinge, pågår nedläggningar som rimmar illa med tillväxtplaner.

Men värst är förstås nedläggningen av bruket.

Annons

– De har varit elaka mot arbetarna på bruket, konstaterar June Olsson.

Med ”de” menar hon bruksledningen som bestämt sig för att lägga ner trots lönsamhet.

70-80 kommer att bli utan jobb.

Anledningen till de svävande siffrorna beror på att företag som fungerat som underleverantörer till bruket antagligen också måste skära ned.

> Oro på puben

Man kan förstås säga att de flesta av de cirka 4.000 som bor i Nättraby har jobb i Karlskrona och att Nättraby för dem fungerar som ett sovsamhälle, men kärnan i byn har ändå bestått och består av bruket.

Det är om det man mest pratar när man träffas.

– Jag vet inte riktigt hur det kommer att gå för oss för självklart har vi haft en hel del dagens lunch för de bruksanställda. Plus matpaket på kvällarna till bruket, säger krögaren Vaino Olsson som tillsammans med sin familj driver matstället och puben 22.an.

– Sorgligt, sammanfattar hon.

> Flyttat till stan

Annons

Caroline Söderström i konsumkassan har flyttat från föräldrahemmet i Nättraby till eget boende i stan. Men hon känner ändå med de som bor i Nättraby och de som blir utan jobb när bruket lägger ner.

Hon tycker också det är sorgligt.

Nils Aneskans tycker att man också ska föra in ungdomens problem i bilden av dagens Nättraby.

– Här finns ingen ungdomsgård. De måste driva omkring på byn och det är inte bra, säger han.

Hans Andersson bor i Nättraby men jobbar som asfaltsläggare i Norge.

– Det är mycket som behöver asfalteras där, men det verkar som behovet av att lägga igen och asfaltera växer här hemma.

> Håller drömmen levande

Men visst händer det glada saker också i Nättraby. För trots att bruket läggs ner så stiger villapriserna, bussturerna är täta och bra och den nya fina skolan är snart klar. Dit ska för övrigt biblioteket flyttas.

–Så visst kan man bo kvar här i Nättraby även i framtiden, säger mannen från bruket som lämnar in sin tipsbong på macken.

Han säger det inte, men ändå står det liksom skrivet i en pratbubbla över pannan - håll drömmen levande så man kan få göra som i reklamfilmen, gå in till chefen och säga blääähh...

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons