Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

C stödjer Löfven

Centerns ledning säger ja till att släppa fram Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister.
– Under de senaste dagarna har genombrott skett i samtal mellan S, C, L och MP, säger partiledaren Annie Lööf.
Stockholm • Publicerad 11 januari 2019
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hon lämnade beskedet efter att Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp diskuterat regeringsfrågan på fredagsförmiddagen.

– Detta är inte lösningen vi helst hade velat se, men det är den bästa möjliga i en svår situation, säger Lööf.

Annons

Därför rekommenderar Centerns ledning att partiets förtroenderåd på lördag säger ja till Löfven.

Det regeringsalternativ som Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp sagt ja till innebär att S och MP bildar regering. Enligt utkastet till överenskommelse mellan S, MP, C och L ska man samarbeta om budgeten och ett antal politiska frågor.

– Om detta genomförs så kommer det att göra Sverige till ett bättre land, säger Lööf.

Avgörande för Centerledningens val av regering har varit att Sverigedemokraterna inte får inflytande.

– För att en Alliansregering ska kunna regera så krävs SD aktiva gröna ja knapp och den knappen är inte gratis, säger Lööf.

I utkastet står även att "denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden".

I utbyte mot att släppa fram Löfven som statsminister har Centern och Liberalerna bland annat fått bättre villkor för företagare, som sänkt arbetsgivaravgift. Ett breddat rut-avdrag, borttagen värnskatt 2020 och en i grunden reformerad Arbetsförmedling.

Arbetslöshetsförsäkringen ska enligt utkastet reformeras. Där står också att arbetsrätten ska moderniseras, bland annat genom ett tydligt utökat antal undantag från turordningsreglerna vid uppsägning. Den frågan ska dock utredas först.

Utkastet innehåller också åtgärder för att det ska vara lättare att leva på landsbygden, genom till exempel bättre infrastruktur, fler servicekontor och ett förändrat strandskydd. Ett kraftfullt "bondepaket" aviseras med åtgärder för att underlätta för bönderna. Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas.

Fri hyressättning vid nybyggnation ska införas och uppskovsräntan på vinster från bostadsaffärer ska tas bort.

Annons

Liberalerna har i utkastet fått gehör för språkkrav för att få medborgarskap.

Flygskatten ska vara kvar tills vidare.

Socialdemokraterna får påbörja införandet av sitt vallöfte om en familjevecka, det vill säga mer ledighet för föräldrar.

Enligt utkastet ska de fyra partierna även samarbeta om en framtida stor skattereform och en grön skatteväxling.

Liberalerna ska ta ställning till om man ska stödja Löfven eller Kristersson på ett partiråd på söndag. Inför det träffas partistyrelsen och riksdagsgruppen på lördagen för att ge sin rekommendation.

På måndag träffar talmannen var och en av de åtta riksdagspartiernas partiledare, med början med Löfven klockan 10.

På eftermiddagen har Norlén en pressträff inför det att han klockan 16 ska läsa upp sitt förslag till statsministerkandidat – Löfven eller Kristersson.

Omröstningen sker sedan på onsdagen den 16 januari.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons