Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De älskar livet som campare

Årets campare ligger i startgroparna inför den kommande långhelgen.
På Dragsö camping är det fullbokat.
Säsongscamparna är redan på plats.
Karlskrona • Publicerad 11 maj 2013
sjöbod. En inredd sjöbod med plats för två är campingens senaste tillskott. Marinette Berg håller just nu på att måla stugan utvändigt.
sjöbod. En inredd sjöbod med plats för två är campingens senaste tillskott. Marinette Berg håller just nu på att måla stugan utvändigt.Foto: 
på plats. Gun och Ronnie Nilsson från Huskvarna har redan husvagnen på plats på Dragsö. De lämnar bara campingen för att åka hem i bland och titta till huset.
på plats. Gun och Ronnie Nilsson från Huskvarna har redan husvagnen på plats på Dragsö. De lämnar bara campingen för att åka hem i bland och titta till huset.Foto: 
fixare. Vaktmästare Göran Petersson fixar och donar inför den kommande långhelgen som är startskottet för årets campingsäsong.
fixare. Vaktmästare Göran Petersson fixar och donar inför den kommande långhelgen som är startskottet för årets campingsäsong.Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN
campare. Ivar Andreasson och Evy Åstrand från Kosta älskar campinglivet i Karlskrona.
campare. Ivar Andreasson och Evy Åstrand från Kosta älskar campinglivet i Karlskrona.Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN

– Vi kom hit den 20 april och ligger kvar här tills de stänger i september, säger Gun och Ronnie Nilsson från Huskvarna.

De är riktiga veterancampare och har haft husvagn på Dragsö sedan 1979.

Annons

– På 70-talet åkte vi utomlands en hel del. Vi var bland annat i Holland och Danmark. Men nu är vi mest här i Karlskrona. Det är vår favoritplats.

Gun och Ronnie Nilsson ligger i majsolen alldeles nere vid vattenbrynet.

De är redan bruna som pepparkakor och njuter i fulla drag av den efterlängtade värmen. Nedanför finns en brygga med den egna båten förtöjd.

– Igår fiskade vi sill. Sedan grillade vi på kvällen. I dag har vi hjälp några granncampare med att sätta upp förtältet. I morgon är det dags att klippa gräset. Det råder knappast någon brist på sysselsättning, berättar Ronnie Nilsson.

På 70-talet var Polar 470 den populäraste husvagnen på marknaden.

Det var husvagnarnas guldålder och nyförsäljningen låg på 14 000 ekipage om året. 1978 var priset omkring 35 000 kronor styck. På den tiden hade man en boyta på knappt nio kvadrat. I dag är husvagnarna stora och bekväma och kostar nästan tio gånger så mycket. Minst.

Sydöstran tar en titt inne i familjen Nilssons sommarhem. Här finns allt som behövs i form av spis, kylskåp, TV och bekväma bäddar. Överallt finns bilder av idolen Elvis Presley. Till och med vid sängen står ett fotografi av rockkungen.

– Våra grannar älskar också Elvis, de är nästan värre än vad vi är, påpekar Gun Nilsson.

För delägare Marinette Berg och resten av personalen på Dragsö camping råder just nu bråda tider.

– Den långa vintern har försenat förberedelserna med ungefär tre veckor, förklarar Marinette medan hon visar oss runt. Några polska turister lånar cyklar och i restaurangen är det redan full fart. Den här dagen serveras falukorv med stuvande makaroner.

Annons

Vaktmästare Göran Petersson ligger i som en rem för att hinna med allt inför den kommande långhelgen.

– Jag ska fixa fram cyklar och paddlar och kanoter. Sedan är det förtält som ska sättas upp, maskiner som ska servas, ris som ska räfsas och gräs som ska sås. Samt en massa annat som också måste göras innan säsongen börjar på allvar.

Marinette Berg lägger sista handen vid målningen av ett av campingens nytillskott, en helt ny sjöstuga med två bäddar och fin utsikt över sjön.

– Säsongscamparna har redan kommit. Vi har 50-60 husvagnar som är på plats. Totalt får det plats 275 husvagnar. Sedan har vi stugor till uthyrning och en del gäster väljer att tälta. Förra veckan hade vi en tältare som cyklat ända från Frankrike. Det var en dam i 55-årsåldern med en fantastisk kondition. Hon skulle vidare till Nordkap. Den mest långväga cyklaren hade vi förra året. Det var en man som cyklat från Japan.

Ivar Andreasson och Evy Åstrand från Kosta tar det betydligt lugnare i sina solstolar där de lapar sol och löser korsord.

– Jag har släktingar på Brändaholm och tillbringade många somrar här när jag var yngre, säger Evy Åstrand.

Nu tillhör hon och Ivar också veteranerna bland säsongscamparna.

Varför älskar svenskarna campinglivet så mycket?

– Det är väl att man slipper alla måsten med hem och hus. När man bor som vi gör lär man känna varandra. Granncamparna blir som gamla vänner.

Vad gör man när det regnar?

Annons

– Då klär man på sig ordentligt och passar på att göra utflykter. Man kan också gå inomhus och fortsätta lösa korsord.

Gun Nilsson kan bara komma på en negativ sak med att campa.

– Spindlar! Jag har fobi för dem.

100 000 gästnätter förra året.

275 så många husvagnsplatser finns det på campingen.

Öppnar: i mitten av april

Stänger: i september

Campar mest: svenskar, tyskar och danskar

Trend: antalet danska gäster har ökat de senaste åren

Lottie Håkansson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons