Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dyrt flytta ut utveckling

Det kan bli dyrt för företag att flytta avancerad utveckling till lågkostnadsländer, menar BTH-professorn Darja Smite.
Karlskrona • Publicerad 5 oktober 2016

Man gör det alltför lätt för sig om man bara jämför svenska löner med indiska eller ungerska.

– Det är lätt att tro att det är mer lönsamt än det är, när man bara ser på lönerna. Men man måste jämföra resultatet och de totala kostnaderna och räkna in sådant som personalomsättning och minskad produktivitet, säger Darja Smite.

Annons

Stora programutvecklingsprojekt är komplicerade: det kan handla om miljoner kodrader, hundratals företagskunder och miljoner slutanvändare.

Det är få utvecklare som översikt över hela projektet och det är svårt att föra över den samlade kunskapen vid en utflyttning.

– Bara att flytta utveckling från Linköping till Göteborg innebär kunskapsförluster, säger Darja Smite.

Hon andra forskare har gjort konkreta studier på företag som flyttat ut utveckling och försökt räkna med alla dolda kostnader.

I ett exempel med ett holländskt företag som flyttade utveckling till Indien var den reella timkostnaden för de holländska ingenjörerna 47 euro i timmen, och för de indiska 65 euro - trots att själva timlönen som de fick ut var betydligt lägre i Indien.

Darje Smith pekar på kulturspecifika faktorer som gör att det blir svårt att få kontinuitet i stora utvecklingsprojekt i ett land som Indien:

– I snabbväxande ekonomier öppnar företagen nya kontor hela tiden. Det är stark personalomsättning, folk flyttar vidare till nya positioner inom företaget eller byter jobb.

Det blir inte alls samma kontinuitet som i utvecklingsprojekt i Sverige, där det inte är ovanligt att en ingenjör tillbringar större delen av sitt yrkesliv i samma företag.

– Länder i Östeuropa har långsammare utveckling, och där är den effekten inte lika stark. Men även där riskerar man kvalitetsförluster om man utlokaliserar projekten.

Darja Smite menar att i små, enkla och väl avgränsade projekt kan det fungera att lägga ut produktionen i andra länder.

Annons

Det kan också finnas andra skäl till att det kan vara en riktig satsning att lägga ut utveckling, som närhet till vissa kunder.

Men tror man att det är ett sätt att göra en enkel besparing genom utflyttning riskerar man att låta snålheten bedra visheten.

Jan HindersonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons