Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Elva företag får superläge

Elva företag med ett hundra anställda flyttar in i Hollströmska magasinet på Kungsbron 5.
– Jag har alltid ångrat att jag sålde fastigheten för sju år sedan. När jag fick chansen att köpa tillbaka den blev jag glad, säger Martin Strandberg.
Karlskrona • Publicerad 10 maj 2013
ny arbetsplats. Anders Larsson, Cecilia Othén, Maggan Strandberg, Martin Strandberg, Kaj Sandstedt, Carin Steen-Wahlqvist, Ulf Lund, Mats Othén, Anton Johansson, Alexander Karlsson, Christian Andersson, Henrik Svilling och Bahram Hosseinpour framför sin nya arbetsplats vid Kungsbron.
ny arbetsplats. Anders Larsson, Cecilia Othén, Maggan Strandberg, Martin Strandberg, Kaj Sandstedt, Carin Steen-Wahlqvist, Ulf Lund, Mats Othén, Anton Johansson, Alexander Karlsson, Christian Andersson, Henrik Svilling och Bahram Hosseinpour framför sin nya arbetsplats vid Kungsbron.Foto: Mattias Mattisson
nyinflyttade. Bahram Hosseinpur, Henrik Svilling och Anton Johansson med företaget Istudios Visuals har flyttat in Kungsbron.
nyinflyttade. Bahram Hosseinpur, Henrik Svilling och Anton Johansson med företaget Istudios Visuals har flyttat in Kungsbron.Foto: 
flaskpost. Maggan Strandberg kastar i flaskposten med två extra inbjudningar till öppet hus i Kungsbron 5 nästa vecka.
flaskpost. Maggan Strandberg kastar i flaskposten med två extra inbjudningar till öppet hus i Kungsbron 5 nästa vecka.Foto: 
Foto: 
krokar. I takkrokarna hängde flottisterna sina sjömanssäckar förr i världen. Enligt magasinets nya ägare Martin Strandberg finns det ett spöke i lokalerna också.
krokar. I takkrokarna hängde flottisterna sina sjömanssäckar förr i världen. Enligt magasinets nya ägare Martin Strandberg finns det ett spöke i lokalerna också.Foto: 

I slutet av nästa vecka är femhundra gäster inbjudna till öppet hus under tre dagar. Syftet är att visa upp de unika lokalerna med fantastisk utsikt över örlogsbasen och Stumholmen.

– Vi vill också visa upp bredden och kreativiteten hos de företag som flyttat in här, säger Maggan Strandberg, Samfast AB.

Annons

Inbjudningarna har skickats som flaskpost, men för säkerhets skull med den vanliga posten. En flaska kastades emellertid i vattnet vid Kungsbron på tisdagsförmiddagen och den innehåller ytterligare två inbjudningar. Två okända gäster har därmed chansen att få mingla.

– Om någon hittar den här flaskposten så är det bara att höra av sig via de kontaktuppgifter som står på inbjudan, säger Maggan Strandberg.

Eftersom fastigheten skyddas av byggnadsminneslagen kan ägaren och hyresgästerna inte göra vad som helst i eller med lokalerna. Enligt Martin Strandberg har länsstyrelsen gett klartecken till renovering utvändigt. Invändigt återstår också en del att göra.

– Vi har bytt värmesystem och satt in ett nytt kök. Annars är det mest målningen som bättrats på, säger Martin Strandberg.

Detta är andra gången som han köper magasinet. Han sålde det för sju år sedan till ett annat fas-tighetsbolag, men erkänner att försäljningen inte kändes bra.

– Jag ångrade mig. Det brukar jag göra när jag säljer något. Jag ångrar sällan något jag köper.

Därför var han snabb att köpa tillbaka byggnaden när tillfället gavs.

Numera äger Martin Strandberg sammanlagt 60 000 kvadratmeter på Trossö och han har själv flyttat in i det finaste kontoret på Kungsbron 5.

– Här har jag koll på örlogsbasen och allt annat, säger han nöjt.

I övrigt har det heller inte varit svårt att hitta hyresgäster. De elva företagen verkar inom olika branscher, till exempel måleri, marknadsföring, ljudproduktion och dataanimering.

Annons

Högst upp i magasinet finns de gamla krokarna kvar i taket där flottisterna brukade hänga sina sjömanssäckar förr i världen. När Martin Strandberg visar runt avslöjar han att byggnaden har ett eget spöke.

– Fast jag vill inte säga så mycket om det för då finns det medarbetare som inte vågar vara här. Men ibland när man sitter där nere hörs steg häruppe trots att ingen befinner sig i rummet. Dessutom öppnas dörrarna av sig själva. Det spelar ingen roll hur noga du är med att stänga dem.

Huset byggdes år 1783 av sjömilitiekommissarien Carl Hollström (1728-1803).

Han ägde större delen av kvarteret Hästkvarnen mellan Alamedan och Östra Prinsgatan. Magasinet användes till att börja med till proviant och spannmål.

I början av 1800-talet överläts byggnaden till Flottan och inreddes till rustkammare. I mitten av 1900-talet blev det förråd igen och användes som sådant av örlogsbasen fram till 1978 då fastigheten utrymdes.

1982 blev Hollströmska magasinet byggnadsminnesförklarat.

Sedan dess har fastigheten haft olika ägare och inrymt både kontor och gymnasieskola.

Källor: länsstyrelsen i Blekinge, Wikipedia

Lottie Håkansson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons