Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

En udda konstrunda i hagarna

Att ordna konstrundor har blivit tradition, men frågan är om inte konstnären Mikko Vainios variant ändå är unik. Under en eftermiddag visade han upp sina tavlor för en ny målgrupp – nämligen grannarnas djur.
RÖRSMÅLA • Publicerad 25 augusti 2018
När grannes kor rymde hemifrån och tittade inom Mikko Vainios konstgalleri fick han idén om att ordna en konstrunda för djur.
När grannes kor rymde hemifrån och tittade inom Mikko Vainios konstgalleri fick han idén om att ordna en konstrunda för djur.Foto: Andreas Blomlöf

På vägen mot Rörsmåla utanför Holmsjö, dit finskfödde Mikko Vainio flyttat från Stockholm och öppnat Ateljé & Galleri Finnjäveln, kör vi förbi hagar med djur som hittills är ovetandes om att de alldeles snart ska få bevittna en konstutställning. För när vi kommer fram till initiativtagaren har redan flera större tavlor och även ett par mindre packats in i dennes skåpbil – redo att visas upp för bygdens fyrbenta invånare.

– Detta måste vara den första djurkonstrundan i hela världen, säger Mikko Vainio.

Binette och Lusette betraktar Mikko Vainios konst.
Binette och Lusette betraktar Mikko Vainios konst.Foto: Andreas Blomlöf
Annons

Idén fick han förra sommaren när han satt utanför sitt hus och drack sitt morgonkaffe och plötsligt fick, som det kallas för, oväntat besök.

– Stora, svarta ögon kollade in min konst. De kom sedan också tillbaka igen, så det måste vara att de har ett konstintresse. Det finns ingen annan möjlighet, menar han.

”Gillar du hårdrocksband?” frågar Mikko Vainio grannen Lars Johanssons valp Vega.
”Gillar du hårdrocksband?” frågar Mikko Vainio grannen Lars Johanssons valp Vega.Foto: Andreas Blomlöf

Det visade sig vara grannen Lars Svenssons kor som tagit chansen att rymma hemifrån när en grind lämnats öppen.

– På kvällen tänkte jag att jag tror att djuren gillar mina tavlor. Jag funderade därför på att göra en djurkonstrunda redan förra sommaren, men det regnade så mycket.

I år har vädret som bekant varit betydligt bättre och Mikko Vainio bestämde sig för att göra slag i sak.

Första stopp fick bli hos just Lars Svensson där fem månader gamla gråhunden Vega blev först ut med att få en titt på sin grannes konstverk.

– Gillar du hårdrocksband? säger Mikko Vainio och tar fram en färgglad skapelse.

Vega verkar dock även tycka att det är spännande med smattrande kameror och att träffa nya människor. Då var de runt åtta veckor gamla kattungarna lite blygare för besökarna, men mer nyfikna på tavlan som plötsligt tagit plats på höskullen.

”Vad kan detta vara för något?”
”Vad kan detta vara för något?”Foto: Andreas Blomlöf

Därefter fick äntligen Lars Svenssons kor återigen möjlighet att ta del av lokalproducerad konst. Medan Mikko Vainio lyfter över tre av de större tavlorna in i kohagen – även dessa ordentliga färgexplosioner – berättar han om att han hört talas om en delfin i USA som målade tavlor.

– Han verkade gilla blått för det var alltid den penseln han hämtade. Röd färg däremot ska djur uppleva sänder ut negativa signaler.

Det var Lars Svenssons kors konstintresse som gav upphov till idén.
Det var Lars Svenssons kors konstintresse som gav upphov till idén.Foto: Andreas Blomlöf
Annons

Hemma hos Christine Fransson plockar han fram tavlor med mer tydliga motiv. Hundarna, av rasen Saluki, får kika på en katt medan en tupp ställs in i fårhagen. Hur baggen, som sägs ha en något ilsken och opålitlig personlighet, skulle reagera på konstutställningen var lite oklart till en början.

– Bara han inte kör huvudet genom någon av tavlorna, säger Christine Fransson.

Men han nöjde sig med att stånga till Christine och var sedan nöjd.

Foto: Andreas Blomlöf
Foto: Andreas Blomlöf

Sista stoppet på djurkonstrundan blev på Ann-Christin Johanssons hästgård. Där visade Binette och Lusette intresse för såväl morötterna som målningarna.

– De är väldigt nyfikna. De blir inte rädda och flyr när det är något nytt utan vill först se vad det är för något. Men jag trodde faktiskt att de skulle reagera mer än vad de gjorde. Det är mäktiga färger, säger Ann-Christin Johansson.

Konstnären själv verkade nöjd med premiären för den annorlunda konstrundan.

– Till en början var maten mest intressant, men när det blivit lite lugnare började de titta på tavlorna, säger Mikko Vainio.

bild 1/8
Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons