GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Experternas teori: – Tiaminbrist dödar både älgar och sjöfåglar i Blekinge

Älgarna i Blekinge kan dö av samma vitaminbrist som tros ligga bakom massdöden bland fisk och sjöfåglar i länet.
– Jag är övertygad om att forskarna är på rätt spår där, säger viltexperten Le Carlsson, Ronneby.
Karlskrona • Publicerad 12 oktober 2012
Statsveterinär Torsten Mörner och viltexperten Le Carlsson i Johannishus där ett fältlaboratorium upprättats under älgjakten.
Statsveterinär Torsten Mörner och viltexperten Le Carlsson i Johannishus där ett fältlaboratorium upprättats under älgjakten.
Foto: Maths Olsson

Efter första veckans älgjakt har hundratals prover tagits på skjutna älgar vid det fältlaboratorium som upprättats på Johannishus gods.

Statsveterinär Torsten Mörner är en av dem som jobbar intensivt med att försöka lösa gåtan bakom älgdöden i Blekinge.

Enligt uppgifter under gårdagen har man kunnat konstatera att antalet älgkalvar är färre än vanligt så här års.

Förutom Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har forskare från Stockholms universitet varit på plats i Johannishus och tagit prover på sjuka och döende älgar.

Forskare Lennart Balk har tidigare studerat den omfattande fågeldöden i Blekinge och arbetshypotesen är att älgarna kan lida av samma brist på vitamin B 1 (tiamin) som orsakat överdödligheten hos just sjöfåglar och fiskar.

– Tall är en huvudsaklig källa till tiamin för älgar. Bristen på tall kan därför ha avgörande betydelse för älgstammen, säger Lennart Balk.

Viltexperten Le Carlsson håller med.

– Jag är övertygad om att han är inne på rätt spår. Nästa steg i frågesporten är att ta reda på varför bristen uppstår: beror det på ett ökat behov av tiamin, svårigheter att ta upp näringen i kroppen eller brist på tiamin i den naturliga födan?

Enligt Le Carlsson uppvisar de sjuka älgarna liknande symtom som de sjuka sjöfåglarna.

– De har haft en snubblande gång, varit utmärglade och halvblinda.

Le Carlsson är upprörd över att inte myndigheterna sätter in större resurser för att spåra orsakerna bakom överdödligheten i Blekinge. Mycket av det arbete som nu görs finansieras genom privata donationer.

– Ekosystemet är allvarligt rubbat och jag vore förvånad om det inte ligger någon mänsklig verksamhet bakom.

Det kan ta ett halvår innan alla prover som tagits in av Stockholms universitet är analyserade.

Både människor och djur behöver tiamin, även kallat vitamin B1, för ämnesomsättningen av kolhydrater, vissa muskel- och nervfunktioner samt för kroppens energiproduktion.

I Sverige är tiaminbrist ovanlig hos människor, men kan uppstå hos grava alkoholmissbrukare. Allvarlig brist ger nervsjukdomen beriberi.

Tiamin finns i fläskkött, inälvsmat, bönor, ärtor, sparris, vetegroddar, jäst och spannmål.

Källa: Livsmedelsverket

Lottie Håkansson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.