unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Facket larmar om stress inom äldreomsorgen

Fackförbundet Kommunal anmäler arbetsmiljön inom äldreomsorgen i Karlskrona kommun. Personalen känner sig stressade och kan inte utföra sitt jobb ordentligt.
Kommunal slår larm om stress och sjukdomar hos personalen inom äldreomsorgen.
Kommunal slår larm om stress och sjukdomar hos personalen inom äldreomsorgen.
Foto: Mattias Mattisson

Kommunal har lämnat in en så kallad 6:6a-anmälan, enligt SVT Nyheter Blekinge.

Man är kritisk mot sin arbetsgivare, Karlskrona kommun, att man inte tagit signaler från personalen om stress och hög sjukdomsfrånvaro på allvar.

Att tisdagens anmälan är ställd mot en så stor del av den kommunala förvaltningen är relativt ovanligt. Situationen bland personalen inom bland annat hemtjänsten är allvarlig, menar man. Nu kräver facket att kommunen agerar.

– Vi och skyddsombuden har påtalat bristerna i olika forum, men inte upplevt att det gett något direkt resultat.

– Samtidigt som förvaltningen ska spara får vi nya signaler från medlemmar som är sjuka, som känner sig pressade och som inte längre orkar sköta sina arbetsuppgifter på bästa sätt, säger Johan Bohman, ordförande i Kommunal, till SVT Nyheter Blekinge.

Nuvarande bemanning räcker inte till, sett till arbetsuppgifter och brukarnas vårdbehov, menar facket. Nu har kommunen två veckor på sig att svara, annars kan ärendet hamna hos Arbetsmiljöverket.

Äldreförvaltningens chef Martin Olsson vill inte kommentera anmälan till SVT Nyheter Blekinge då han inte hunnit läsa den än.