Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fängelsestraff för svartsjuk man med yxa

Den 57-årige mannen hade svårt att släppa sin före detta sambo.
I dag dömdes han till fängelse för flera brott.
Karlskrona • Publicerad 21 maj 2013

I februari förra året trängde sig den 57-årige mannen från Ronneby in hos sin före detta sambo i Karlskrona och stannade kvar trots att hon inte ville det.

Omkring en månad senare befann han sig på nytt vid bostaden. Han skrek och bankade eller slog på dörren under åtminstone 45 minuter, enligt kvinnan.

Annons

Mannen har erkänt gärningen, men säger att det hela pågick under max 30 minuter – en tid som tingsrätten väljer att gå på då inga vittnen finns.

Drygt en månad senare var han tillbaka, flera gånger under samma kväll. Efter att ha sett kvinnan ha sex med en annan man slog han sönder en ruta i bostadens altandörr med hjälp av en yxa, trängde in i kvinnans hem och stannade kvar mot hennes vilja.

Kvinnan lyckades låsa in mannen i huset och fick hjälp med att kontakta polisen efter att ha stannat en bil på vägen, vilket mannen i bilen vittnat om.

Själv menar 57-åringen att han var välkommen och bara skulle låna toaletten.

Efter att mannen delgivits ett beslut om kontaktförbud mot kvinnan överträdde han det genom att prata med henne på en badstrand. Han hävdar att han tolkat det som att det inte var så farligt om han pratade med henne då det fanns andra människor i närheten.

Den 57-årige mannen förekommer sedan tidigare under fyra avsnitt i belastningsregistret. I dag dömdes han för två fall av hemfridsbrott, ofredande, överträdelse av kontaktförbud samt brott mot trafikförordningen efter att ha kört i 111 kilometer i timmen på en väg där högsta tillåtna hastighet är 80 kilometer i timmen.

Tingsrätten har beslutat att fängelse i tre månader är ett lämpligt straff. Den dömde ska även betala drygt 27 000 kronor i skadestånd till sitt ex.

Catharina Loosme
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons