Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Färjetrafiken dubblas till Polen

KARLSKRONA Stena Line sätter in ännu en Polenfärja vid årsskiftet.
– Det blir avgångar mellan Karlskrona och Gdynia både morgon och kväll varje dag, säger Joakim Kenndal på Stena Line.
Karlskrona • Publicerad 2 juni 2001

Trafiken mellan Karlskrona och polska Gdynia har ökat stadigt de senaste åren och Stena Line räknar med att ökningen ska fortsätta.

– De första fyra månaderna i år ökade vi från 55 000 till 61 000 passagerare på den här linjen, och frakttrafiken ser ut att hålla sin ökningstakt på 10-12 procent om året, säger Joakim Kenndal som är informationschef på Stena Line.

Annons

Han beskriver den nuvarande Polenfärjan som en kryssningsfärja; den nya blir mer av en fraktfärja, eller snarare en kombinerad frakt- och passagerarfärja.

– Den kan ta fler fraktenheter. Men den har samtidigt plats för 250 passagerare, restaurang, cafeteria och lekrum för barnen. Det är en modern kombifärja av RoPax-typ.

Med den nuvarande tidtabellen avseglar färjan från Karlskrona fem dagar i veckan på kvällen och på två dagar morgonen två. Från Gdynia blir det tvärtom, med flest morgonturer.

– Med två färjor i trafik kan vi fördubbla turtätheten. Det innebär att det blir en avgång på kvällen och en på morgonen varje dag, säger Joakim Kenndal.

Från Karlshamn går två kombifärjor till Liepaja i Lettland och Klaipeda i Litauen med andra färjelinjer - har Stena några planer på trafik åt det hållet?

– Nej, vi har inga planer på att gå till Baltikum. Vi koncentrerar oss på de färjelinjer vi har. Och vi trivs bra i Karlskrona där vi funnits sedan 1995.

## FAKTA

Den nya färjan som sätts i trafik vid årsskiftet heter Stena Traveller. är av RoPax-typ (dvs både lastbilar och passagerare), har en fraktkapacitet på 1 800 längdmeter, har 83 hytter med 204 bäddar, tar 250 passagerare, är 154 meter lång, 24 meter bred och håller en fart på 18 knop.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons