Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fel fokus hos medierna

KARLSKRONA · Ulf Bjerén är styrelseledamot i Nätverk Blekinge 2001 som arrangerade anti-EU-demonstrationerna i länet under de förberedande EU-mötena.
Tillsammans med sin 20-åriga dotter var han en av de blekingar som demonstrerade i Göteborg.
– Jag känner inte igen mig i mediernas bild av toppmötet. Ligisterna fick allt utrymme. Det var en unik händelse när 20 000 människor sluter upp på Götaplatsen. Det bevakades inte.
Karlskrona • Publicerad 20 juni 2001
Ulf Bjerén var en av demonstranterna från Blekinge som åkte till Göteborg. ? Mediernas fokusering på ligisterna är en fara för demokratin.
Ulf Bjerén var en av demonstranterna från Blekinge som åkte till Göteborg. ? Mediernas fokusering på ligisterna är en fara för demokratin.Foto: Michael Stenqvist

Ulf Bjerén tycker att mediernas fokus var felriktat.

De fredliga demonstranterna kom i skymundan när ligisterna krossade rutor på Avenyn.

Annons

– Det känns hårt att säga det, men detta är precis som när nynazister agerar. Ligisterna ville inget annat än att förstöra.

Har inte vänstern och andra fredliga demonstranter ett ansvar?

– Alla har ett ansvar, men vi är som vilka andra medborgare som helst. Ligisterna hör inte till oss.

> God stämning i tåget

I demonstrationståget från Järntorget till Götaplatsen fanns inga vandaler, berättar Ulf Bjerén.

– Stämningen var mycket god och det var bara sex poliser som följde tåget, resten var funktionärer som dirigerade demonstrationen.

> Beklagligt med huvor

Den andre april i år höll Nätverket Blekinge 2001 en demonstration mot EU i Karlskrona.

– Det dök upp en del människor med huvor där också och det är beklagligt. Eftersom man går i ett demonstrationståg för sin åsikt skulle tycker jag att det borde vara förbjudet att bära mask. Men jag vill inte se någon lagstiftning, men de som är arrangörer bör stoppa personer med maskering.

Ulf Bjerén tycker inte bara att det är allvarligt att rutor krossats i Göteborg, demokratins grundvalar har skakats.

Annons

– Får ligisterna fortsätta kommer demokratiska rättigheter att inskränkas.

> Mediernas roll

Medierna bär en del av skulden, tycker han, eftersom tusentals politiskt aktiva och fredliga människor inte fick till närmelsevis lika mycket uppmärksamhet som det fåtal våldsverkare som fanns i Göteborg.

– Folk har ringt till mig som var med vid demonstrationen, de känner inte igen sig i nyhetsrapporteringen. Alla seminarier som hölls och de många experter som fanns på plats, var tog de vägen? Riksmedierna berättade nästa inget om detta. Politiskt aktiva har arbetat i månader och får ingen uppmärksamhet.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons