Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Flunsan har kommit

BLEKINGE Nu är influensan här. Ett fall har påvisats på Blekinge lasarett, och antagligen är mörkertalet stort. Men vi rekommenderas inte att springa och vaccinera oss. Dessutom kanske du redan haft influensan utan att veta om det.
Karlskrona • Publicerad 18 januari 2001

Influensan har nått Blekinge. Sjukdomen, som har sitt ursprung i Nya Kaledonien, presenterade sitt första bevisade fall på Blekingesjukhuset i förrgår. En medelålders kvinna som sökt sig till infektionskliniken fick göra ett specialtest, vilket visade att hon drabbats av influensan.

– De som kommer hit får göra specialtestet, men de flesta fall märker vi inte alls, säger smittskyddsläkare Rickard Eitrem.

Annons

Läkaren syftar på det stora mörkertal som inte går till doktorn alls, eller besöker en distriktsläkare som inte utför influensatest.

> Vaccinet tryter

Den kvinna som fick influensadiagnosen uppvisade alla de traditionella symptomen: hög feber, ont i kroppen, torrhosta, huvudvärk, ont i halsen. Men man behöver inte alls uppvisa alla dessa symptom för att ha influensa.

– Vissa känner sig inte sjuka alls. Andra kanske har 38 graders feber och huvudvärk en dag, och sedan är den influensan förbi, konstaterar Rickard Eitrem.

Att vaccinera sig är inget som Rickard Eitrem rekommenderar, annat än för äldre samt hjärt- och lungsjukja. Alla övriga ombedes att vänta ut influensan, särskilt eftersom vaccinet börjar ta slut.

– Ett vaccin gör dig immun för en säsong. Sjukdomen själv gör dig immun i minst fem år.

Hur pass allvarlig influensan blir, och hur länge den hemsöker oss, vet inte Rickard Eitrem. Men han kan ställa en viss prognos genom att citera andra.

– Man tror att influensan blir lindrigare än normalt. Färre insjuknar, färre dör. Och om ungefär fyra veckor är den nog förbi, uppskattar Rickard Eitrem.

Daniel Reichberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons