GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Förbud mot böneutrop avslogs – ”Utgör inte störningar”

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill införa ett förbud mot böneutrop i Karlskrona.
Men deras motioner avslogs under dagens sammanträde i nämnden.
Karlskrona • Publicerad 30 oktober 2018 • Uppdaterad 30 oktober 2018
Minareten i Kungsmarken.
Minareten i Kungsmarken.
Foto: Mattias Mattisson

”Förvaltningen är av den uppfattningen att ett eventuellt förfarande med förbud enligt motionärens förslag ska vila på gemensamma grunder i Sverige och inte på enskilda beslut av en kommun”, skriver drift– och serviceförvaltningens chef Per Jonsson i ett svar.

Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har lämnat in en motion om att Karlskrona kommun ska införa ett förbud mot böneutrop – något som partierna vill ska stå i kommunens lokala ordningsstadgar.

”Böneutrop på offentlig plats och på främmande språk är inte en del av det svenska samhället. Dessa böneutrop är inte bara en kallelse till bön utan även en förskingring av andra religioner.”, skriver SD i sin motion.

Under tisdagens sammanträde i drift– och servicenämnden valde en majoritet av politikerna att avslå förslaget från SD och KD.

Tanken var att frågan skulle avgöras på nämndens möte i september – men då återremitterades den – eftersom kommunens jurister skulle undersöka om det är lagligt rent juridiskt för en kommunen att införa ett sådant förbud.

”En förutsättning för att en kommun ska få meddela en lokal ordningsföreskrift är att den behövs för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. De skäl som motionären anfört som grund för införandet av föreskriften utgör inte störningar eller olägenheter av den allmänna ordningen i den mening som avses i ordningslagen.”, skriver förvaltningen.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.