Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Föreställningen där publiken blev mer än bara publik

Sparresalen i Karlskrona ekade tom den sista lördagen i mars, då barnteaterföreställningen "Far & Flyg med Alfons Åberg" gästade staden. På grund av rådande virusläge hade endast tio av de närmare 65 biljettköparna valt att komma.
Karlskrona • Publicerad 1 april 2020
Alfons, spelad av Pontus Larsson, och Pappa Bertil, Peter Sjöstrand, flyger ut i djungeln i Alfons helikopter.
Alfons, spelad av Pontus Larsson, och Pappa Bertil, Peter Sjöstrand, flyger ut i djungeln i Alfons helikopter.Foto: Elinore Axelsson

Arrangören "Comedy Art Theatre" hade tagit beslutet att köra lördagens föreställning som planerat; men det blev den sista innan uppsättningen nu pausats och flyttats fram till hösten.

Föreställningen, regisserad av Håkan Klamas, bygger på tre av Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg; ”Alfons och Hemlige Mållgan”, ”Aja Baja Alfons” och ”Flyg! sa Alfons Åberg”

Annons

Publiken får genom sånger, monologer och dialoger följa med i en levande show som bygger på nämnda böcker. Ämnena som tas upp i föreställningen känns igen av såväl liten som stor och speglar väl den krock som så ofta sker mellan barnens lekfulla värld och de vuxnas dito med alla sina ”måsten”.

Alfons Åberg, spelad av Pontus Larsson, och Pappa Bertil, spelad av Peter Sjöstrand, gjorde sitt yttersta, och gav de tre barnen och sju vuxna i publiken en fantastisk show. De fångade barnens uppmärksamhet dels genom sitt utvecklade skådespeleri, dels genom att göra åskådarna delaktiga i teatern ända från start. De båda lyckades med att skapa en känsla av att publiken var en del av föreställningen, och inte bara publik; detta genom att ibland komma fram till någon i publiken och samtala lite, men även genom att på ett naturligt sätt svara på de spontana frågor som emellanåt kom från den yngre publiken.

Alfons Åberg brukar säga ”Om man alltid har roligt så märker man inte att man har roligt… därför måste man också ha tråkigt ibland”, men tråkigt hade nog ingen i publiken, förutom möjligtvis när Pontus Larsson och Peter Sjöstrand tog varandra i hand, bugade och avslutade showen med ”Nu är det slut!”. Då gick barnens mungipor ner lite.

Elinore AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons