Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Företagare kräver mer kommunal entreprenad

KARLSKRONA Karlskrona kommun lägger ut betydligt mindre verksamhet på entreprenad än jämförbara kommuner. Kommunens kostnader skulle kunna minska väsentligt om man i högre grad än idag konkurrensutsatte verksamhet som idag drivs i egen regi.
Karlskrona • Publicerad 20 mars 2001

Det säger Håkan Fransson, regionchef för Företagarnas Riksorganisation i Blekinge. Organisationen har gjort en kartläggning av Karlskrona kommuns verksamhet med inriktning på hur mycket som läggs ut på entreprenad. Man har jämfört med fem sydsvenska kommuner Växjö, Kalmar, Kristianstad, Trelleborg och Hässleholm.

– Karlskrona ligger i nivå med jämförelsekommunerna när det gäller att konkurrensutsätta barnomsorg, men betydligt sämnre vad gåller skola och äldreomsorg, säger Håkan Fransson.

Annons

Karlskrona ligger också lågt vad gäller marknadsförsörjningsgrad, alltså andelen invånare som sysselsätts i den privata sektorn. Här ligger kommunen på 243:e plats i landet.

– Vi ser att det finns få privata arbetsplatser per 1000 invånare jämfört med andra kommuner och en större andel kommunalt anställda.

> Bra företagsklimat

Håkan Fransson ser dock vissa ljusglimtar i utvecklingen.

– Marknadsförsörjningsgraden har ökat kraftigt under andra halvan av 90-talet. Men det är från en låg nivå.

– Klart positivt är också att det finns en väldigt positiv bild av företagsklimatet i kommunen bland företagarna. Märkbart mer positivt än i de kommuner vi jämfört med.

– I botten tror jag att situationen i Karlskrona beror dels på traditionen med dominerande offentliga arbetsgivare dels på politisk ideologi. Det har funnits ett motstånd att konkurrensutsätta verksamhet. Nu tror jag en omsvängning är på gång, men den borde gå snabbare.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons