Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Förödande kritik mot drakbåtsfesten

KARLSKRONA · Både räddningstjänst och ambulans ryckte ut sedan två drakbåtar kantrat i tävlingen. Alla 46 klarade sig iland på egen hand.
Arrangemanget var en katastrof från säkerhetssynpunkt, säger ordföranden i Blekinges Livräddningssällskap Marie Olander.
Karlskrona • Publicerad 18 juni 2001
Två drakbåtar välte och vattenfylldes medan besättningarna simmade iland på Kungsbron.
Två drakbåtar välte och vattenfylldes medan besättningarna simmade iland på Kungsbron.Foto: Mattias Mattisson

Hon är upprörd över säkerheten på kajerna och för de tävlande.

– Tidigare år har vi varit med och haft livräddare och utrustning i närheten. Men i år blev vi inte tillfrågade. Det var faktiskt farligt när båtarna välte för det var så kallt i vattnet att några av dem som ramlade i fick uppsöka sjukhuset för att de blivit nerkylda. Det fanns ingen på kajerna som tog hand om dem, säger Marie Olander.

Annons

Tävlingen genomfördes på en plats där det brukar blåsa och bli sjö. Men ingen tog reda på hur båtarna klarade sådan sjö och bland dem som var ledare för sina lag i båtarna var okunnigheten stor, enligt Marie Olander.

Hon tycker också att arrangören borde haft en viss nykterhetskontroll.

– Visst skadet vara fest och roligt men med alkohol efter loppet. det är rent olagligt att framför abåt onykter och farligt.

> Hittade inte nycklarna

Båtarna som kantrade hade just gått i mål och var på väg runt bojarna när de välte av okänd anledning, möjligen satta ur balans av en våg.

Alla ombord hamnade i vattnet strax utanför piren vid Aurora. Räddningstjänsten och ambulansen larmades.

På plats kunde enligt uppgift inte räddningsbåtarna gå ut eftersom ingen hittade startnycklarna.

Räddningstjänsten behövde inte ingripa. De 46 paddlarna lyckades alla ta sig i land säkert men de var nedkylda och det fanns inga filtar eller annat som kunde värma dem.

De hade flytvästar.

– Men det var simkuddar, inte riktiga västar, säger Marie Olander.

Tidigare år har kajakklubben Eskimå varit medarrangör men inte i år, betonar klubbledningen. Idrottsföreningen Trion stod som arrangör. Sydöstran söke en talesman för klubben på söndagskvällen.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons