Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Förståndshandikappad åtalas för misshandel

KARLSKRONA Tidigt i vintras sparkades en 72-årig kvinna ned bakifrån på en gata i centrala Karlskrona, av vad hon uppfattade som en ung väskryckare.
Någon vecka tidigare hade en gatuköksägare sparkats ned och rånats i samma område.
I går åtalades en förståndshandikappad 27-åring för överfallet på kvinnan.
Karlskrona • Publicerad 15 mars 2001

Den 72-åriga kvinnan hann uppfatta hur någon sprang upp bakom henne. Därefter kände hon en våldsam smärta i ryggen och föll handlöst framåt.

När hon slog i gatan krossades hennes glasögon och hon blev illa skuren i ansiktet.

Annons

Än i dag har känner kvinnan stor förtvivlan över den dramatiska händelsen; mest kanske för att ingen kom till hennes undsättning och hjälp där hon låg svårt blödande på trottoaren, mitt på dagen.

En ung man som gick förbi viftade till exempel bort hennes vädjanden om hjälp med ett ”Du får väl ringa polisen”...

Kvinnan fick kravla sig upp och hem på egna ben, chockad, blödande och omtöcknad. En granne körde ut henne till Blekingesjukhuset där hon syddes och plåstrades om.

> Tog kontakt

Personal på ett gruppboende i länet läste om händelsen i tidningen och kontaktade polisen. En man i boendet hade den senaste tiden utvecklat ett mycket aggressivt beteende. Han hade några veckor tidigare misshandlat en anställd, och hotat henne till livet, och han hade upprepade gånger också gått efter just äldre kvinnor på stan – för att till sist, och utan anledning, slå till dem hårt i ryggen.

De hade även haft funderingar på att ta kontakt med polisen efter ett uppmärksammat och brutalt rån i centrala Karlskrona under den här tiden, eftersom den 27-årige mannen börjat utveckla köpvanor som aldrig förr, och plötsligt tycktes ha hur mycket pengar som helst.

> ”Vet inte”

27-åringen hördes av polisen. Rånmisstanken kunde aldrig styrkas – och inte heller att överfallet på den 72-åriga kvinnan var ett försök till rån eller väskryckning. Däremot erkände 27-åringen att han gått efter kvinnan – som plötsligt hade ”trillat omkull och slagit sig”. – Jag hjälpte henne inte upp. Och det gjorde ingen annan heller. Jag hade en tid att passa, säger han i förhöret.

– Jag tror det var så, men jag vet inte.

Däremot erkänner 27-åringen misshandeln och hoten mot en anställd på gruppboendet.

Annons

Det är mycket ovanligt att förståndshandikappade åtalas, och även om normalpåföljden för den här typen av brott är fängelse kan det naturligtvis inte bli frågan om det i det här fallet.

Det blir rättegång inom kort.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons