Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gamla militäranläggningar får nytt liv

KARLSKRONA ”Befästningspark Karlskrona” - namnet på ett projekt där kommun, stat och militär samverkar för att få till stånd ny användning av gamla militära anläggningar. Igår presenterades ett första delmål som avklarat.
Karlskrona • Publicerad 27 januari 2001

Karlskrona är fortfarande en synnerligen aktiv militärstad, men alltmer av militär bebyggelse har avslutat sin tjänst för militära ändamål. En del av byggnaderna används på nytt, medan annat står oanvänt. Bland de mer kända återanvända anläggningarna finns Gräsvik, Stumholmen och Sparre.

För att än fler anläggningar ska komma till användning har ”Befästningspark Karlskrona” dragits igång.

Annons

> Bunkrar av historiskt värde

– Det är inte bara inne på örlogsbasen som 300 år av militär verksamhet lämnat fysiska spår, utan runtom i skärgården finns tusentals bevakningstorn och bunkrar av historiskt värde, säger landshövding UIf Lönnqvist.

Vad allt detta ska användas till är ännu oklart, men att det inte ska gå till spillo är man överens om.

– Det är oerhört viktigt att de här byggnaderna inte förfars, utan att man istället levandegör historien, säger Peter Jakobsson från Statens Fastighetsverk, som tar över förvaltningen av de före detta militära bygganderna.

> En oslipad diamant

– Vår uppgift blir att levandegöra föremålen, exponera historien och skapa arbetstillfällen, menar kommunalrådet Mats Johansson, som anser att skärgården är fylld av ”diamanter” som bara väntar på att slipas.

Som en första etapp i arbetet presenterades en inventering igår. I detalj går man igenom vilka byggnader och områden som kan komma ifråga för att nyanvändas. Bland orterna finns Långören, Aspö, Utklippan och Västra Hästholmen. Ofta rör det sig om anläggningar som tidigare varit strikt hemligstämplade.

– Hade jag lämnat ut den här inventeringen för tre år sedan hade jag hamnat i fängelse, säger verkets upphovsman Olle Melin.

En allmän uppfattning bland alla inblandade - inte minst samordnare Ivar Wenster - är att de gamla militäranläggningarna ska användas i undervisande syfte.

– Om vi kallar Stumholmen för ett gesällprov i sammanhanget, så blir skärgården vårat mästarprov, uttrycker sig Ivar Wenster.

Annons

> Inte bara skärgården

Och det är inte bara Karlskrona skärgård som kan komma i fråga.

– Även utmed länets kuster, och uppe i skogarna, finns mängder av gamla militära anlägginingar av stort värde och intresse, säger länsstyrelsens inventerare Hans Pettersson.

Daniel Reichberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons