Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Granat sprängdes – var inte skarp

En antiubåtsgranat har hittats i vattnet utanför Saab Kockums i Karlskrona. Efter nya dykningar betraktade Försvarsmakten granaten som skarp och den sprängdes under tisdagskvällen.
Karlskrona • Publicerad 10 november 2020
Granat utanför varvet i Karlskrona.
Granat utanför varvet i Karlskrona.Foto: Försvarsmakten

Under tisdagens dykningar kunde man inte identifiera granaten som ofarlig, och därför betraktade man den som skarp och det beslutades att den skulle oskadliggöras.

Vid klockan 19 utfördes sprängning med riktad sprängverkan för att dela föremålet så att man skulle kunna kontrollera om granaten innehöll sprängämne eller inte.

Annons

Flera skyddsåtgärder vidtogs under sprängningen.

• Flera militära fartyg patrullerade området för att förhindra att civila båtar och fartyg kommer för nära.

• På Marinbasen och Saab Kockums område tömdes kajerna närmast området på folk.

• En flotte med en bombmatta placerades ovanför sprängplatsen för att undvika splitter.

Vid klockan 20.00 på tisdagskvällen meddelade Försvarsmakten att den första sprängningen inte var tillräcklig för att öppna upp granaten, och därför gjorde man ett nytt försök där en liten laddning användes för att göra hål i granaten.

Dykare kunde sedan kontrollera granaten och det bekräftades att granaten inte var skarp. Delarna bärgas från platsen och avspärrningarna hävs.

Marcus JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons