Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Han borde ha sökt ett annat boende”

KARLSKRONA Igår berättade Sydöstran om Stefan Cyrillus som har sjukdomen MS. Duschen i det gamla huset på Stumholmen finns i källaren.
På grund av sin sjukdom vill han ha duschen i sin bostad. Kommunen vägrar bevilja anpassningsbidrag. Nu har ansvarige förvaltningschefen Claes-Åke Kindlund träffat Stefan Cyrillus.
Karlskrona • Publicerad 22 mars 2001

– Han uppfyller inte reglerna för bostadsanpassing. Det är klart att man kan tycka synd om en person, men för att han ska få bidrag förutsätter det vissa åtgärder.

Det förvaltningschefen menar är att Stefan Cyrillus borde ha kalkylerat med att han kunde insjukna efter flytten till Stumholmen.

Annons

– Det är ingen lämplig bostad och han borde sökt ett annat boende. Jag har träffat honom och tycker att han är fel ute på många punkter.

Kindlund stöder sig på den första domen om bostadsanpassningen. Domstolen gav kommunen rätt.

Då hade Stefan Cyrillus diagnosen MS, det betyder att själva sjukdomen inte brutit ut.

– Vi går på rättens linje och de tycker inte att det finns skäl för att bevilja något bidrag, säger Claes-Åke Kindlund.

> Bostadssituationen är inte väsentlig

Sedan domstolens beslut fattades har läget förändrats och Stefan Cyrillus är nu MS-sjuk och han har sökt ett likvärdigt boende inom Trossö, men inte fått någon lägenhet.

– Det vet vi alla att det är svårt att få bostad på Trossö, men det betyder inte att vi beviljar bidrag till bostadsanpassning i den nuvarande bostaden.

## Varför ska sjuka människor behöva processa mot Karlskrona kommun?

– Jag har lång erfarenhet av sådana här fall och vi får in 3-4 överklaganden i månaden, vad jag kan minnas har vi bara fått backning i ett fall.

##Ni går emot läkarexpertisen som hävdar att Stefan Cyrillus inte kunde förutse när sjukdomen skulle bryta ut. Då fanns ingen anledning för honom att välja en annan bostad menar läkaren.

Annons

– Stefan Cyrillus borde ha tänkt sig för innan han flyttade och var han frisk då behövde han ju ingen bostadsanpassning. Han är verkligen en stridbar person och om han tycker att vi har feltolkat ärendet kan han överklaga.

Nu ligger en överklagan hos kammarrätten för prövningstillstånd. Den oroar inte förvaltningschefen.

– Det vore egendomligt om kammarrätten ändrade beslutet, men man kan inte utesluta att ett mirakel sker inom rättsväsendet.

> Elmoppen står kvar på sjukhuset

Landstinget har beviljat Stefan Cyrillus en el-moped. Villkoret för att han ska få börja använda den är att kommunen bygger ett förvaringsskjul med lås. Återigen hänvisar Claes-Åke Kindlund till att Cyrillus måste flytta.

– För att vi ska kunna bidra måste han skaffa ett nytt boende, säger Claes-Åke Kindlund.

## Det spelar alltså ingen roll att sjukvården anser att Stefan Cyrillus behöver en el-moped eftersom han är sjuk.

– Han kan ju alltid överklaga vårt beslut.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons