Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Han får inga besked om varför han sparkades

Anthonio Palmquist var en av de drabbade när Uniflex drog ner i samband med avvecklingen av Telenors kundtjänst. Han fick gå trots att han hade betydligt längre tid på företaget än många som fick fortsatt jobb.
– Det värsta är att jag inte får besked om varför turordningen inte gäller för mig.
Karlskrona • Publicerad 20 maj 2013
Foto: 

Anthonio Palmquist är mycket kritisk mot sin fackförening Unionen som tillsammans med företaget förhandlat fram den turlista som ligger till grund för vilka som fått gå och vilka som blir kvar.

– Vad är det för mening att betala avgift till facket när jag inte får stöd och juridisk hjälp när jag behöver det. Det besked jag fått av ombudsmannen är att facket inte kommer att gå vidare.

Annons

Nu har Anthonio Palmquist anlitat en egen jurist för att eventuellt driva sitt ärende själv. Men det är inte helt lätt.

– Problemet är att jag inte får besked om varför jag blivit överhoppad. Varken av företaget eller facket. Det gör det svårt att driva det vidare. Skulle jag förlora kan det bli väldigt dyrt för mig.

För någon månad sedan var det stort rabalder i media sedan fyra kvinnor på Uniflex anklagat företaget för att sparka dem för att de var gravida. Det slutade med att företaget återanställde de fyra och ytterligare sex.

– Några av dem anställdes under hösten 2012. Själv har jag jobbat på företaget 3,5 år och har högre kompetens än många av de som blev kvar. Ändå hoppades jag över.

– Jag vet inte varför jag ställts utanför. Eventuellt för att det är billigare för företaget att anställa någon på 20-22 år än en på 37.

I dagarna har Anthonio fått nytt jobb men tänker ändå driva frågan vidare.

– Det är en principsak. Det kan inte få gå till så här.

Sydöstran har sökt den ombudsman på Unionen som haft kontakt med Anthonio Palmquist men inte lyckats få tag på honom.

Bettina Johansson, regionchef på Unionen Sydost, bemöter dock Anthonio Palmquists kritik i ett skriftligt svar på sidan 22 i dag på hans ”öppna brev” i Sydöstran förra veckan. I svaret skriver bland Johansson bland annat att det är en komplicerad process att förhandla fram en avtalsturlista som innebär att man går ifrån turordningsreglerna. Hon konstaterar att förhandlingen slutade med att 85 medarbetare fick stanna kvar i företaget.

– Vi tycker självklart det är tråkigt när inte alla medlemmar anser sig väl företrädda av Unionen och det är något vi analyserar för att se om vi kunde ha gjort på något annat sätt, heter det i hennes svar.

Annons

Hon skriver också att det är arbetsgivarens ansvar att ge en motivering till uppsägningen.

– Vi kan bara beklaga att Uniflex inte tar sitt arbetsgivaransvar.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons