Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hans drömprojektet har förvandlats till en mardröm

Det som skulle blir hans drömprojekt har förvandlats till en mardröm.
– En skandal i riksformat att ett stort byggföretag kan bete sig så här, säger företagarprofilen Mikael Blomqvist om Skanskas sätt att sköta bygget av hans "kubhus" i centrala Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 25 maj 2013
Foto: 
? Det är ett fuskbygge från början till slut. Besiktningsmannen har konstaterat fel i 299 punkter, säger Mikael Blomqvist.
? Det är ett fuskbygge från början till slut. Besiktningsmannen har konstaterat fel i 299 punkter, säger Mikael Blomqvist.Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN
Upphandlingsunderlaget upptar en hel pärm och styr bygget in i detalj, men Skanska har inte brytt sig om det, menar Mikael Blomqvist.
Upphandlingsunderlaget upptar en hel pärm och styr bygget in i detalj, men Skanska har inte brytt sig om det, menar Mikael Blomqvist.Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN
Överallt i fastigheten syns spåren efter arbeten för att snygga till små och större fel.
Överallt i fastigheten syns spåren efter arbeten för att snygga till små och större fel.Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN
Här skulle varait massiv betong och inte en träregel som avslutning på väggen.
Här skulle varait massiv betong och inte en träregel som avslutning på väggen.Foto: privat
Det här skulle blivit ett modernt avtryck i världsarvet. Jag är oerhört besviken på Skanska, säger Mikael Blomqvist som nu kopplat in juridisk expertis för de fortsatta kontakterna med byggjätten.
Det här skulle blivit ett modernt avtryck i världsarvet. Jag är oerhört besviken på Skanska, säger Mikael Blomqvist som nu kopplat in juridisk expertis för de fortsatta kontakterna med byggjätten.Foto: Maths Olsson/SYDOSTRAN

Problemen med sprickor i den speciella fasaden på huset är redan kända. Men det är bara toppen på ett isberg. För några dagar sedan blev protokollet från den senaste av två slutbesiktningar offentligt. Besiktningsmannen redovisar fel i 299 punkter och konstaterar att bygget inte går att godkänna eftersom det inte handlar om mindre fel.

– Det är ett gigantiskt fuskbygge från början till slut, konstaterar Mikael Blomqvist och plockar fram en tjock pärm.

Annons

– Här är upphandlingsunderlaget för bygget. Där finns hela bygget uppstyrt ner till koden på färger som skall användas. Men Skanska har agerat efter eget tycke och struntat i underlaget. Väggar som skulle varit massiv betong har istället fått träreglar i ändarna - det är bara ett exempel, säger Blomqvist.

Lyssnar inte

Huset på Hantverkargatan som i folkmun redan döpts till "kubhuset" efter den modernistiska tornbyggnaden på taket är en hjärtefråga för Mikael Blomqvist. Det skulle bli hans moderna bidrag till världsarvsstaden med kvalité som ledstjärna. Resultatet har blivit någonting helt annat, menar han.

– Det är inte bara att man inte följt underlaget, det är dessutom slarvigt utfört helt hantverksmässigt - snett och vint.

Blomqvist säger att han slagit larm hela tiden, men att Skanska inte lyssnat.

– Man hänvisas hela tiden till en annan instans i koncernen. De lyssnar helt enkelt inte. Förhoppningsvis gör de det nu när besiktningsmannens utlåtande är så tydligt.

Stoppat betalningar

Vid nyår slutade Mikael Blomqvist göra ytterligare inbetalningar till Skanska för att sätta pressa på företaget, men fortfarande händer mycket lite. Nu har det gått 13 veckor efter det datum bygget skulle varit klart och nya rent praktiska problem börjar dyka upp.

– Den här veckan skulle en butik öppna på gatuplanet. Nu har vi i all hast fått ordna andra lokaler intill för att klara situationen. Jag har också fått avbryta förhandlingarna med potentiella hyresgäster eftersom jag inte kan säga när de kan flytta in.

Inga kommentarer

Annons

Sydöstran har talat med Håkan Isfalk, regionchef för Skanska Sydost om Mikael Blomqvists kritik. Han vill dock inte ge någon närmare kommentar.

– Jag vet att det kommit ett besiktningsprotokoll idag men har ännu inte läst det. Därför kan jag inte kommentera det.

Bygget skulle varit klart för 13 veckor sedan. Vad är det som gör att det blivit så försenat?

– Jag vet inte vad som stå? i protokollet och kan därför inte säga någonting närmare.

När kan du det?

– Efter helgen.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons