Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är Karlskronas nya utvecklingschef

Hon beskriver sig som något av en ”lantis” och älskar livet på landet tre mil söder om Kalmar.
Anette Sturesson, 49, är ny utvecklingschef i Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 8 maj 2013
Anette Sturesson. Hon är Karlskronas nya utvecklingschef, som ser fram emot att planera och bolla idéer med kommunens politiker, tjänstemän och övriga invånare.
Anette Sturesson. Hon är Karlskronas nya utvecklingschef, som ser fram emot att planera och bolla idéer med kommunens politiker, tjänstemän och övriga invånare.Foto: Mattias Mattisson

1. Kan du berätta lite om dig själv?

– Jag är positiv, energisk och en ganska glad person, tror jag. Jag är uppvuxen på landet och bor fortfarande på landet, tre mil söder om Kalmar. Jag växte upp med två äldre systrar. Min pappa hade eget företag.

Annons

2. Du har inga planer på att flytta till Karlskrona?

– Inte som det ser ut nu. Vi bor fantastiskt fint där vi bor. Men om det skulle dyka upp något extra trevligt ställe kanske jag flyttar hit. Tyvärr fungerar inte buss- eller tågtiderna för min del så jag kör bil till jobbet. Men det går bra för jag gillar att lyssna på radion och har precis laddat hem en app med en amerikansk musikstation. Den lyssnar jag gärna på under resorna. När jag vill höra något mer seriöst blir det P1 och nyheterna.

3. Vad var det som fick dig att söka jobbet som utvecklingschef?

– Det var dels för att det var i Karlskrona, som jag tycker mycket om. När jag växte upp var vi ofta här på somrarna. Jag älskar skärgården. Dels för att jobbet handlar om utveckling. Jag har mest jobbat med ekonomi och kände att det skulle vara spännande att göra något nytt.

4. Nu har du varit på det nya jobbet i tre månader – hur tycker du att det verkar?

– Väldigt bra så här långt. Jag har träffat och lärt känna många av tjänstemännen, men det finns fortfarande mycket kvar att lära. Mitt intryck är att det finns starka positiva krafter i kommunen, inte minst bland tjänstemännen. Man vill att det ska hända bra saker för Karlskrona, att den här platsen ska synas ordentligt på kartan. Det finns massor av idéer om hur besöksnäringen och turismen kan utvecklas, liksom tillgången på attraktiva boenden.

5. Tidigare har du bland annat arbetat som ekonomichef vid Nybro kommun – kan man förverkliga några visioner över huvud taget när ekonomin är som den är i Karlskrona?

– Det är naturligtvis starkt fokus på pengar och så måste det vara. Samtidigt måste man våga satsa också. Hade jag inte känt mig så positiv och sett möjligheterna hade jag inte tagit det här jobbet.

6. Ansvaret för näringslivsfrågorna ingår inte i ditt uppdrag som utvecklingschef – vilka är dina områden?

– Det som ligger närmast i tiden är att titta på utvecklingen av arenaområdet på Rosenholm. Det finns olika tankar om vad man kan göra för att få ännu mer fart på området. En idé som tidigare funnits är att bygga bostäder i nära anslutning till området och att ha någon form av boende för lägeraktiviteter med mera. Jag ingår också i den arbetsgrupp som jobbar med att ta fram en lägesrapport om arbetslösheten bland ungdomar. I den gruppen ingår representanter för bland annat länsstyrelsen, BTH, arbetsförmedlingen, Region Blekinge och Almi.

Annons

7. Blekinge har landets högsta ungdomsarbetslöshet – varför är det så tror du?

– Det är just den frågan som vi i gruppen också ställer oss. Är det en tillfällig svacka? Beror det på att ungdomarna har för låga betyg, eller på utbudet av högskolor och andra utbildningar i länet? Beror det på tillgången på bostäder för unga? Är det mindre utbud av enklare jobb? Är vi sämre på att anordna praktikplatser för ungdomar?

8. Förr i tiden var Karlskrona känt för uttrycket ”de gaur inte” – har du hört det ännu?

– Nej, faktiskt inte. Tvärtom är det nog så att det finns människor överallt, inte bara i Karlskrona, som gärna påpekar att saker och ting aldrig kommer att fungera.

Aktuell: ny utvecklingschef i Karlskrona kommun

Ålder: blir 50 i september

Familj: man, tre barn

Hobby: spelar golf, gillar att friluftsliv av olika slag

Läser: faktatidningar om allt från medicin till historia och geografi

Lyssnar på: allätare när det gäller musik, när jag åker till jobbet skiftar jag mellan P1 och olika musikkanaler

Tittar på TV: sporten

Äter helst: grillat kött

Dricker helst: vitt vin

I sommar: ska jag lata mig

Lottie Håkansson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons