Här är stöldligornas nya metod – båtägare varnas

Blekinge Artikeln publicerades

Stöldskyddsföreningen och Länsförsäkringarna varnar nu för stöldligor när båtsäsongen är slut.

Under 2019 har båtar på vinterförvaring utsatts för fler brott än tidigare.

– Båtägare måste vara ett steg före tjuvarna. Att vinterförvara båten på en öppen båtuppläggningsplats eller sommarstugeområde är riskabelt, så lås helst in båt och motor och se till att stöldmärka, säger Klas Evensen på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

– Det finns en hel del man kan göra för att försvåra för tjuven som att t.ex. sätta ett kulhandskelås på släpet om båten står uppställd på tomten/båtklubben och DNA-märka båt och motor, säger Lina Nilsson expertrådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Enligt statistik från Larmstjänst ökade båtmotorstölderna i landet med 9 procent under årets första fem månader – då stöldligor gav sig på vinterförvarade båtar.

– Det här är i allra högsta grad organiserad brottslighet, tjuvarna åker runt till båtklubbar och fritidshusområden och stöldbytena först snabbt ut ur landet, säger Klas Evensen, på Länsförsäkringar.

Enligt försäkringsbolaget är brottsligheten ett större problem än för båten än höststormarna.

– Alla erfarna båtägare vet att man alltid ska förtöja för storm, men kontrollera extra noga nu att tamparna är i gott skick och i rätt dimension för hårdare vindar, säger Klas Evensen.

fakta

Tips för en säkrare vinterförvaring

• Starta eller delta i Båtsamverkan! Det är viktigt att ha tillsyn på bryggor, marinor och hamnar under alla årstider.

• Placera båtarna på uppställningsplatsen så att stölder försvåras.

• Sitter båtmotor kvar på båten, se till att den är fastlåst med godkänt certifierat lås.

• Båt, motor och utrustning bör stöldskyddsmärkas och installera spårsändare.

• Förvara din båtmotor inlåst. Kolla med ditt försäkringbolag vad som gäller för din båt under vinterförvaringen.

• Ta bort allt som du kan ta bort från båten som är stöldbegärligt.

• Upprätta ett ”båtkort” med alla uppgifter på din båt, motor, utrustning, märkning m.m. så det snabbt kan anmälas om någonting blir stulet. Fotografera gärna!

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.