Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Höjdsjuk vill ha respengarna tillbaka

En 69-årig Karlskronabo drabbades av akut höjdsjuka i Himalaya.
Nu vill han att försäkringsbolaget betalar drygt 21 000 för förstörd semesterresa.
Karlskrona • Publicerad 22 maj 2013
för högt. Karlskronabon drabbades av höjdsjuka i Himalaya.
för högt. Karlskronabon drabbades av höjdsjuka i Himalaya.Foto: Samir Thapa/Scanpix

I samband med en resa till Indien förra året köpte mannen och hans hustru en resa till Himalaya av en indisk researrangör. Första dagen i Himalaya drabbades mannen av akut höjdsjuka och togs in på sjukhus.

Läkaren beordrade honom att avbryta vistelsen på höga höjder.

Annons

Nu vill mannen att försäkringsbolaget ersätter hela den inställda Himalayaresan och de uppkomna extrakostnaderna på totalt drygt 21 000 kronor.

Den 69-årige mannen motiverar sina krav med att han tog en extra reseförsäkring efter samtal med försäkringsbolaget. Den skulle ge ett säkert resskydd, menade försäkringsförsäljaren.

Nu anmäler Karlskronabon försäkringsbolaget till ARN, Allmänna reklamationsnämnden.

Höjdsjuka är kroppens reaktion på luft med lågt syreinnehåll på höga höjder, orsakat av lägre lufttryck. Ju högre upp från havsytan man kommer, desto lägre blir lufttrycket.

Kroppen kompenserar för detta genom att omedelbart öka andningsarbetet och produktionen av röda blodkroppar för att kunna förbättra syreupptaget. Röda blodkroppar produceras ständigt, men det tar mer än en vecka att bilda dom. Det varierar hur kroppen reagerar på detta – en del reaktioner är normala medan andra är sjukdomstecken.

De medicinska reaktionerna är allvarliga och kan, om man inte hamnar under läkarvård, leda till döden.

En minoritet, ungefär 20%, visar vissa symtom på höjdsjuka om de vistas och sover på platser 2500 meter över havet eller högre.

Det är betydligt svårare att acklimatisera sig till höjder på 3000-5000 meter och det är absolut nödvändigt att ta sig ned på lägre höjd för att sova om man rört sig på högre höjd under dagen.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons