Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hon manar till ökat huskurage i coronatider

När samhället ställs inför stora utmaningar så ställs ännu större krav på att människor visar både omtanke om varandra och civilkurage. – Huskurage är ett begrepp som innebär att man som granne reagerar om man befarar att någon som bor i närheten, kanske i samma trappuppgång, blir utsatt för våld. I coronatider är detta ännu viktigare.
BLEKINGE • Publicerad 2 april 2020
Ulrika Bodin, Kvinnojouren i Karlskrona, uppmanar var och en att reagera vid misstanke om att barn eller vuxna far illa. – För många som lever i en familj där det förekommer våld utgör skolan en fristad, när skolor stängs ökar risken för att utsättas för eller bevittna våld i hemmet.
Ulrika Bodin, Kvinnojouren i Karlskrona, uppmanar var och en att reagera vid misstanke om att barn eller vuxna far illa. – För många som lever i en familj där det förekommer våld utgör skolan en fristad, när skolor stängs ökar risken för att utsättas för eller bevittna våld i hemmet.Foto: Joel Petersson

Det säger Ulrika Bodin vid Kvinnojouren i Karlskrona med anledning av onsdagens artikel, där representanter för kvinnojourerna i Sölvesborg och Karlshamn varnar för ökat våld i nära relationer i coronakrisens spår.

– I karantän och isolering kan en våldsam partner eller vårdnadshavare utöva ännu mer psykiskt och fysiskt våld, säger Ulrika Bodin.

Annons

Brittiska medier skriver bland annat att ”domestic abuse victims” får bryta karantänen för att söka hjälp. Man anger också att dödsfall till följd av våld i nära relationer kan räknas till offer för corona. Vidare kommer uppgifter om allt fler familjetragedier där vårdnadshavare inte bara begått självmord utan också mördat sin partner och familjens barn.

– Det är framför allt barnen jag vill värna extra om. Skolan och fritidsaktiviteter kan ha varit barnets enda andrum från problemen och rädslan i hemmet. Det är också därför jag med eftertryck vill uppmana medmänniskor att visa omsorg och omtanke med dessa barn och kvinnor. Hör du skrik i trappuppgången, eller misstänker att något inte stämmer hos grannen – knacka på, ring och fråga. Det kan rädda liv.

– Barn kanske inte själva säger något om hur det är hemma, men om man frågar så kan de öppna upp sig. Om de inte svarar första gången så ge inte upp, fråga igen. Det är så viktigt att dessa barn blir sedda i det som nu händer. Oavsett om det är barn eller någon kollega eller anhörig som man känner oro för så kan man som medmänniska göra skillnad. Det viktigaste är att du våga frågar och visar att du bry dig. Man kan även ringa kvinnojouren för att få stöd hur man ska agera och vilka frågor man kan ställa, vi har även tystnadsplikt.

Samtidigt som kvinnojourerna rapporterar att telefonerna i viss mån blivit tystare och bokade fysiska möten ställs in, så växer oron för att det som nu händer sker bakom lyckta dörrar.

– Vi upplever att det blivit svårare för kvinnor att söka hjälp i och med att många arbetsplatser, skolor och fritidsaktiviteter stängt. Det gör att det är enklare för en förövare att utöva kontroll.

Ulrica Arnoldsson som arbetar vid Kvinnojouren i Ronneby, håller med sina kollegor som i onsdagens tidning befarande att tystnaden just nu är ”lugnet före stormen”.

– Vad kommer att uppdagas efter coronakrisen – det är jag mycket orolig för. När kvinnor ringer till oss är det ofta från någon skyddad plats, utomhus, på jobbet och så vidare. Nu är det många barn och kvinnor som inte har denna möjlighet att dra sig undan från en förövare. Nu ankommer det på omgivningen att hålla extra koll, att visa omtanke och civilkurage. Isoleringen under coronakrisen är en utmaning för vem som helst, och vilken relation som helst. Frustration och ilska och vanmakt i en relation där partnern reagerar med våld är mycket farlig.

Även Annelie Johnsson som är anställd vid Kvinnojouren i Olofström håller med om att det är ovanligt lugnt och att risken finns att det beror på isolering till följd av coronakrisen.

– Det ställer krav på oss medmänniskor att se dessa barn och kvinnor och våga agera. För den som lever i en relation med någon som utövar fysiskt eller psykisk misshandel är corona en allvarlig riskfaktor.

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons