Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hoppet stiger för Nättraby Bruk

KARLSKRONA Hoppet ökar för att Nättraby bruk skall kunna räddas. SCA-koncernen har nu släppt sitt tidigare förbud mot en försäljning av bruket.
– Ett stort steg framåt, kommenterar Pappersklubbens Leif Nilsson.
Karlskrona • Publicerad 2 mars 2001

Han träffade tidigare i veckan koncernrepresentanter för samtal om brukets framtid. Då presenterades också rapporten från den löntagarkonsult kopplats in efter det akuta hotet om nedläggning.

Resultaten av samtalen blev att parterna var för sig skall arbeta vidare och att företaget släpper förbudet mot försäljning. Fackets ansträngningar kan nu inriktas på att hitta någon som vill ta över anläggningen.

Annons

Det har funnits intressenter tidigare. När SCA i slutet på 90-talet deklarerade sin avsikt att lägga ner tillverkningen av egna produkter i Nättraby tillsattses en grupp för att hitta ersättningsjobb. Tidigt i det arbetet erbjöd sig en grupp chefer på bruket att ta över hela bruket, men fick nej. SCA ville inte ha någon konkurrerande verksamhet.

> Ny kalldusch

”Räddningsgruppens” arbete resulterade i att tre nya företag med tillsammans ett 50-tal anställda startade i lokaler som SCA lämnade när tillverkningen av specialprodukter försvann. Kvar fanns också 75 SCA-anställda som jobbade med ren pappersproduktion. Den skulle forsätta så länge man kunde visa lönsamhet, lovade SCA.

För några månader sedan kom dock en kalldusch för de bruksanställda. Trots lönsamhet ville den division inom koncernen som Nättraby ingår i lägga ner bruket. Tillverkningen skulle flyttas till Lilla Edet och Holland. Dagen efter backade SCA och förklarade att man först skulle gå igenom hela frågan. Koncernen tog ytterligare ett steg bakåt när man drog tillbaka en aviserad MBL-förhandling om brukets framtid i februari och ersatte det med mer informell träff mellan fack och företag. Veckans möte var en uppföljning av den första träffen.

> Tidspress

Att SCA släppt försäljningsförbudet öppnar onekligen nya möjligheter andra lösningar än nedläggning. Men letandet efter intressenter sker under tidspress. Det finns en tidsgräns för att hitta en sådan. När det är satt är okänt, men en MBL-förhandling skall hållas i slutet på mars.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons